Iata un tort deosebit: Tort cu crema din iaurt, frisca si fructe. Reteta trimisa de Florina Cioroianu.

 

 

Ingrediente
Blatul
- 5 oua
- 6 linguri zahar
- 3-5 linguri ulei
- 7 linguri faina
- 1 lingura zeama de lamaie sau portocala
- 1 praf mic de sare
- 1 praf zahar vanilinat

 

 

Mod de preparare
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma dupa care se adauga o jumatate din cantitatea de zahar si zeama de lamaie/portocala pana compozitia devine densa, tare si lucioasa
Galbenusurile in care s-a pus praful de sare se bat cu restul de zahar si 1 plic zahar vanilinat pana acesta se topeste si formeaza o spuma, se adauga/incorporeaza uleiul .
Se toarna compozitia peste albusurile batute, se cerne printr-o sita toata cantitatea de faina dupa care se amesteca cu o spatula – prin rasturnarea compozitiei de sus in jos dupa care se pune in forma 24/26 /28 cm tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu cca.20-25 de minute – pana capata culoare aurie.
Pentru a vedea daca este copt se face testul cu scobitoarea. Cand s-a racit se taie pentru a obtine 3 sau 4 foi de blat (in functie de cat permite blatul)

Crema
1 kg iaurt fructe
400 g frisca lichida
250 ml zeama compot piersici+ananas
Fructe din compot si /sau proaspete ( capsuni, zmeura, piersici, ananas etc) 500 gr ptr compozitie si 100 ptr ornat
100 gr zahar
3 plicuri Gelatina fin maruntita alba ( total 30gr)
Piscoturi cca 300 gr pentru ornat
Ciocolata alba 150-200 gr pentru ornat

 

Se pune gelatina la inmuiat in zeama de la compot in care s-a adaugat zaharul – cca 15 min apoi se incalzeste la bainmarie amestecadu-se bine pana aceasta este complet lichefiata (nu se fierbe!). Se lasa la racit.
Se bate frisca lichida pana se intareste .
In cantitatea de iaurt se toarna gelatina lichefiata si se amesteca bine dupa care se adauga frisca amestecandu-se usor.
In forma in care a fost copt blatul se pune o folie alimentara care sa se rasfranga suficient de mult peste marginile formei (daca nu este suficient de inalta se completeaza/inalta cu o folie de carton subtire)
Se asaza pe rand foile de blat peste care se toarna compozitia cremoasa in care care se vor presara din abundenta fructele maruntite . Ultimul blat va ramane neacoperit de crema pentru ca acesta va fi glazurat la final.
Se va pune la rece in frigider intre 6 si 8 ore.
Dupa ce a stat timpul necesar in frigider, tortul se va scoate din forma si se va aseza pe un platou suficient de intins care sa permita ornarea cu piscoturi care vor fi lipite margini si, pentru siguranta, se va lega o bentita de jur imprejur care poate fi un ornament in plus si care va da eleganta tortului.
Pentru ornare se va topi ciocolata alba la bainmarie peste care se pot turna 2-3 linguri de lapte astfel incat aceasta sa poata curge si sa pata fi intinsa frumos peste blat si sa poata patrunde putin printre piscoturi. Cand se va intari ciocolata, piscoturile nu se vor mai desprinde de blat.
Se orneaza dupa placere si inspiratie.

Pofta buna!