Ultimele

Retetele Gospodinei Corporatiste: Prajitura delicioasa cu nuca

Retetele tale » Retetele Gospodinei Corporatiste: Prajitura delicioasa cu nuca
prajitura cu nuca - sfatulparintilor.ro - jade-wulfraat-fVpY6vK9Luo-unsplash

Dragii mei prieteni, cum se apropie weekendul, ma gandesc ca v-ar placea sa preparati un desert pentru cei ai casei, un desert cu multa nuca, absolut delicios. Eu va ofer o reteta pe care o prepar cu multa, multa placere, de cand am descoperit-o,  si care are un succes imens de fiecare data, in sensul ca nu mai ramane nici o bucatica in tava. Uite ce avem de facut si preparat, ca sa ajungem la rezultatul final de senzatie:

 

 

Ingredientele necesare sunt:

  • 140 de grame de faina de foarte buna calitate
  • 35 de grame de amidon din porumb
  • 100 de grame de zahar tos
  • 100 de grame de unt (cam o jumatate de pachet de unt romanesc, 65% grasime)
  • 1 praf de sare de mare

 

crema de caramel si nuca:

  • 150 de grame de unt 65% grasime
  • 100 de grame de zahar brun
  • 3 linguri de miere de albine
  • 1 praf de sare de mare
  • 3-4 linguri de smantana foarte grasa, cu minimum25% grasime
  • Seminte de vanilie (de la doua batoane)
  • 300 de grame de miez de nuca
  • Optional, putina coaja rasa de lamaie

prajitura nuca - reteteletale.ro - flickr_com

 

Iata ce aveti de facut, pe pasi:

Porniti cuptorul, sa se incinga la 180 grade C.

Intre timp, puneti intr-un castron faina, sarea, zaharul si amidonul, apoi untul rece taiat cubulete. Amestecati toate ingredientele la robot; daca nu aveti asa ceva in casa, sfaramati totul cu furculita (si nu cu mana!!) pana cand se obtine un aspect omogen, dar sfaramicios.

Umeziti cu apa calduta o coala de hartie de copt, apoi se strange in maini, pana se sifoneaza si devine moale. Intindeti-o in tava, apoi turnati compozitia pentru crusta  si apasati bine de tot cu palma, sa se intinda pe toata suprafata tavii.

Bagati tava la cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius timp de vreo 20 de minute, timp in care crusta se va lega bine si va deveni usor aurie la suprafata, dupa care se scoate din cuptor pentru a se adauga toppingul pregatit in timpul celor 20 de minute de coacere.

 

Pentru crema, imediat ce se da crusta la cuptor, se pun intr-o craticioara untul, sarea, zaharul brun si mierea. Se pune craticioara pe foc mic, amestecand din cand in cand, ca sa fiarba pana ce zaharul se dizolva complet. Tocati miezul de nuca grosier, cu cutitul, si adaugati-l in amestec, cu coaja de lamaie.

Se da in cateva clocote amestecul, apoi se toarna in forma deasupra crustei deja coapte timp de 20 de minute.

 

 

Bagati tava din nou in cuptor si mai coaceti inca vreo 15 minute, pana cand caramelul incepe sa clocoteasca si sa faca bule si se inchide la culoare, devenind un brun-auriu deschis.

 

 

Se lasa prajitura sa se raceasca complet in forma, dupa care se scoate cu ajutorul hartiei de copt. Apoi o puteti taia in ce forma va place.

 

 

Pontul meu este s-o serviti cu o lingura de frisca naturala, proaspat batuta. E delicioasa asa!

 

Spor la bucatareala si pofte nebanuite va doresc!

Photo by Jade Wulfraat on Unsplash

Data articol: decembrie 19, 2013