Retetele Tale Sfatul Parintilor
Sfat Gradinite

Dulciuri, Prăjituri

Gogosi pufoase. Cele mai cautate retete de gogosi

25 aprilie 2018, , Vizualizări:
gogosi pufoase- sfatulparintilor.ro - Gogosi pufoase

Va mai aduceti aminte de acele gogosi pufoase pe care le facea bunica de fiecare data cand mergeati la in vacante? De ce nu v-ati rasfata si acum de dragul vremurilor de alta data.

E drept, ca e ceva de munca la el si trebuie sa astepti putin pana vei ajunge sa le savurezi, dar merita toata rabdarea si priceperea. Si, oricat de multe ari manca, parca tot ati mai vrea.

 

De aceea, am pregatit aici o colectie cu cele mai cautate retete de gogosi. Ca sa aveti de unde alege. Sau, de ce nu, sa le incercati pe toate.

 

Spor la framantat si sa va bucurati de ele in tihna.

 

Gogosi pufoase # Reteta 1

Reteta de la

Ingrediente Gogosi pufoase
1 kg faina alba
6 galbenusuri
un cub drojdie proaspata (35 g)
o lingura lapte dulce
500 g lapte batut (sana)
2 plicuri zahar vanilat
100g zahar tos
esenta de rom
coaja de lamaie
50 g unt
un praf de sare
ulei pentru prajit

 

Mod de preparare Gogosi pufoase

Se pune faina cernuta in prealabil intr-un castron, in care se adauga aromele si zaharul tos. Se bat galbenusurile cu sarea si se toarna in faina. Se prepara o maia din drojdie, o lingura lapte putin caldut si o lingurita de zahar. Se pune maiaua si laptele batut peste faina si se framanta un aluat pana ce toate ingredientele sunt incorporate. Se incalzeste putin untul, adaugandu-se putin cate putin in aluatul respectiv. Se framanta din nou si se lasa la crescut o ora. Dupa ce a crescut, se intinde pe masa de lucru o foaie cu grosimea de un centimetru, se taie cu paharul, care a fost trecut in prealabil prin faina si se mai lasa la crescut aproximativ 10 min. Se incinge foarte bine uleiul si se asaza in tigaie gogosile. La sfarsit se pudreaza sau se adauga topping (dupa preferinte).

Pofta buna!

 

 

 

Gogosi pufoase umplute cu ciocolata # Reteta 2

Reteta de la Kamkrys75.

 
Ingrediente Gogosi pufoase umplute cu ciocolata

1 cana de lapte (250 ml)
3 cani faina (folositi aceeasi cana cu care ati pus laptele)
1/2 lingurita sare
1 lingura drojdie uscata
4 linguri zahar
50 gr unt
2 pliculete zahar vanilat
esenta de rom
1 ou
2-3 linguri ulei

 

Mod de preparare Gogosi pufoase umplute cu ciocolata

1. Puneti laptele la foc, adaugati sarea, zaharul vanilat si zaharul si amestecati continuu pana este totul dizolvat.
2. Trageti dupa foc si adaugati untul. Lasati untul sa se topeasca in lapte.
3. Intr-un bol puneti faina cernuta si drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata dizolvati drojdia cu o lingurita de zahar,1 ligurita de faina si 3 linguri de lapte.
4. Peste faina din bol adaugati oul, laptele caldut si esenta de rom.Framantati bine, pana faina este incorporata.La final adaugati uleiul incalzit (40 secunde la microunde)si mai framantati pana uleiul este absorbit in aluat.
5. Acoperiti bolul cu un prosop si lasati aluatul la crescut o ora.
6. Intindeti o foaie groasa de 1 cm,apoi taiati gogosile cu un pahar si le mai lasati la crescut asa taiate,timp de 10 minute.
7. Le prajiti in ulei incins.
8. Asezati gogosile pe servetele de bucatarie, sa se absoarba excesul de grasime.
9. Dupa ce le-ati prajit le umpleti cu ciocolata, cu ajutorul unui pos.(eu am folosit finetti incalzit la microunde timp de 1 minut)
10. Se pudreaza cu zahar pudra.

Pofta buna!

 

 

Gogosi pufoase spiralate # Reteta 3

Reteta de la .

 

Ingrediente Gogosi pufoase spiralate

 

500 g faina
1 cana cu apa calduta
7 g drojdie uscata
1 lingura zahar
1 lingurita sare
2 linguri ulei

ulei pentru prajit
zahar pudra vanilat pentru pudrat

 

Mod de preparare Gogosi pufoase spiralate

Intr-un bol cernem faina in mijlocul careia facem o gropita ; dizolvam drojdia cu putina apa calduta apoi adaugam restul ingredientelor.Aluatul trebuie sa fie elastic, omogen.
Lasam la crescut apoi il impartim in bile mici ( 80g);fiecare bila se modeleaza in fitile subtiri, care se rasucesc apoi in spirala(ca la covrigi).
Le prajim in baie de ulei;se scot pe servetele absorbante.
Se pudreaza cu zahar pudra vanilat

Pofta buna!

 

 

Gogosi pufoase cu apa minerala # Reteta 4

Reteta de la .

Ingrediente Gogosi pufoase cu apa minerala

 

-2 kg faina
-40 g drojdie proaspata
-1 lingurita sare
-200 g zahar tos
-2 oua
-coaja de la o lamiie
-1,5 l apa minerala
-1 l ulei
-1 fiola esenta de lamaie
-100 ml lapte

 

Ingrediente Gogosi pufoase cu apa minerala

Din drojdie, lapte si 2 linguri de zahar facem o maia pe care o lasam la crescut, pana face basicute si isi dubleaza volumul.
Punem intr-un lighean mai mare faina, sarea, zaharul, ouale, coaja si esenta de lamaie. Turnam putin cate putin apa minerala, pana o turnam pe toata. Framantam bine, pana cand aluatul face basicute.
Lasam la crescut 30 de minute. Punem pe masa de lucru faina, apoi intindem aluatul de circa 1,5 cm grosime. Cu o forma rotunda sau cu gura unui pahar, date prin faina, taiem cerculete, pe care le mai lasam la crescut inca 20 de minute. Incingem uleiul bine, apoi prajim gogosile pe ambele parti pana se rumenesc frumos.

Le scoatem pe un prosop absorbant, apoi le pudram cu zahar pudra.

Pofta buna!

 

Gogosi pufoase cu lapte cald # Reteta 5

Reteta de la .

Ingrediente gogosi pufoase cu lapte cald
500 g faina
25 g drojdie (un cubulet)
150 ml lapte cald
70 g zahar
2 oua
15 ml rom
30 ml ulei
sare
vanilie
coaja de la o lamaie

 

Mod de preparare gogosi pufoase cu lapte cald
Jumatate din cantitatea de lapte se amesteca cu drojdia si cu faina, apoi se lasa la dospit.
Restul de lapte impreuna cu zaharul, ouale, romul, uleiul, sarea, vanilia si coaja de lamaie se pun intr-o craticioara pe foc. Se amesteca cu telul pana frige putin la deget.
Se amesteca cu drojdia, apoi se pune treptat faina si se framanta bine pana nu se mai lipeste.
Se mai framanta putin cu niste ulei caldut ca la cozonaci.
Se lasa sa creasca vreo 40 minute la cald.
Se fac portii de cate o gogoasa
Se mai lasa putin pe masa la crescut si de abia apoi se prajesc.
La sfarsit le-am trecut prin zahar pudra!

Pofta buna!

 

 

Gogosi pufoase de post # Reteta 6

gogosi pufoase de post - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - white-flower-polish-dessert-6380

Ingrediente Gogosi pufoase de post 

– o jumatate de kilogram de faina alba

– 200 de ml de apa

– 50 ml de ulei

– 4 linguri de zahar

– un pliculet de zahar vanilat

– o lingura de esenta de vanilie

– 25 de grame de drojdie proaspata

– un varf de cutit de sare

– ulei pentru prajit

– zahar pudra

 

Mod de preparare Gogosi pufoase de post  

intr-un castron mic se pun drojdia, doua trei linguri de apa calduta si o lingura de zahar si se amesteca foarte bine. Se lasa maiaua la crescut. intre timp, intr-un vas mai mare se amesteca faina, restul de zahar, sarea si zaharul vanilat. Se pune apa la incalzit si se adauga maiaua peste ingredientele uscate. Apa calduta se toarna peste compozitie impreuna cu uleiul si esenta de vanilie.

Aluatul se framanta bine si se lasa la crescut cel putin 30-40 de minute. Se imparte apoi in doua bucati din care se intind, pe o suprafata pudrata cu faina, doua foi. Cu ajutorul unui pahar se formeaza gogosile si se pun la prajit in ulei foarte bine incis. Daca iti doresti, le poti umple cu gem sau dulceata. La final se pudreaza gogosile cu zahar. Se servesc calde.

Pofta buna!

 

 

Gogosi pufoase fara gluten # Reteta 7

gogosi pufoase - sfatulparintilor.ro - pixabay_com- food-sugar-lighting-milk
Ingrediente pentru gogosi fara gluten

Mod de preaparare gogosi fara gluten

Intr-un castron mare amesteca faina cu zaharul, praful de copt, nucsoara si 1/2 lingurita de sare.

Separat, intr-un alt castron, bate ouale cu uleiul si laptele pana cand se omogenizeaza si adauga compozitia obtinuta peste amestecul de faina.

Pregateste niste forme de gogosi si pune aluatul in ele, apoi da-le la cuptor pentru 20 de minute.

Pofta buna!

 

 

Gogosi pufoase si rapide # Reteta 8

Reteta de la .

Ingrediente Gogosi pufoase si rapide

200 ml lapte caldut
1 ou
3 linguri zahar
1 pliculet zahar vanilat
½ cub de drojdie
200 g faina

 

Mod de preparare Gogosi pufoase si rapide
Oul se bate si se amesteca apoi cu laptele. Se freaca drojdia cu zaharul si cu zaharul vanilat. Se amesteca si cu oul batut cu lapte, si se mesteca in continuare pentru 2 minute. Se incorporeaza faina si se amesteca bine. Se fac bilute si se pun la crescut. Apoi incinge uleiul si se rumesc bilutele pe o parte si pe alta. Se scot pe servetel sa se absoarba grasimea se servesc pudrate cu zahar. Eu am amestecat zaharul pudra cu scortisoara.

Pofta buna!

 

 

Gogosi pufoase de la Adi Hadean # Reteta 9

gogosi pufoase - adi hadean

Ingrediente gogosi pufoase de la Adi Hadean

Am folosit un kilogram de faina, 10 grame de drojdie desfacuta-n doua linguri de lapte, o jumatate de litru de lapte, o ceasca de iaurt, un ou, doua piscaturi de sare, trei linguri de zahar si coaja unei lamai.

 

Mod de preparare gogosi pufoase de la Adi Hadean

Am framantat bine toate astea. aluatul trebuie sa fie moale si trebuie framantat energic pana se desprinde usor de maini (cam 12-15 minute).

Am lasat aluatul sa dospeasca o ora si un pic, pana si-a dublat volumul. Am taiat discuri de aluat cu un inel, am incins putin ulei intr-o tigaie din fonta (nu trebuie sa umpli tigaia cu ulei si daca-l incingi bine, aluatul nu va absorbi prea mult) iar restul e istorie. Am facut cam 70-80 de gogosi, asa ca am chemat ajutoare pentru a scapa cu fata curata. Pozele-s facute cu telefonul, va rog sa ma scuzati. Era sa uit: am lipit de gogosi niste silvoiz (magiun) si niste dulceata de afine. Gata.

Sa fiti sanatosi!

 

Gogosi pufoase din iaurt sau lapte batut  # Reteta 10

gogosi pufoase din iaurt - sfatulparintilor.ro -pixabay_com - berliner-breakfast-bun-cake-41300

Ingrediente Gogosi pufoase din iaurt

200 g iaurt sau lapte batut (cintarit exact),

150 g faina,

un ou,

un varf de lingurita sare,

coaja rasa de la 1/2 lamaie,

o lingurita rasa de praf de copt sau bicarbonat.

 

Mod de preparare Gogosi pufoase din iaurt

Iaurtul sau laptele batut se amesteca bine cu oul intreg, sarea si coaja de lamaie, apoi se adauga faina amestecata neaparat cu praful de crescut; se bat cu lingurita numai pina se incorporeaza toate. In timp ce se prepara aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacara) o tigaie de ochiuri sau o cratita de 1 l cu 1/2 l untdelemn, sa se infierbinte. Gogosile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea prafului de crescut din faina cu iaurtul se degaja bioxid de carbon care va face sa creasca aluatul; daca se asteapta prea mult, compozitia fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se pierde si gogosile nu vor mai creste. Se pune o bucatica de aluat, cat un bob de porumb, in untdelemn si daca aceasta iese la suprafata si se rumeneste imediat, se pun gogosile. Se ia cate o lingurita cu varf, numai din marginea aluatului (fara sa se mai amestece in compozitie) si se lasa sa cada in fiecare ochi al tigaii sau in cratita. Daca se coc in cratita, se pun atatea cate incap, neinghesuite. Se coc cate 2-3 minute pe fiecare parte pana cand se rumenesc. Gogosile nu vor fi rotunde, ci colturoase, de marimea unei piersici mijlocii. Din aceasta compozitie rezulta cca 24 gogosi. Se pudreaza cu zahar cu vanilie si se servesc calde; au acelasi gust ca si gogosile din aluat dospit. Ca si gogosile sa se puna mai usor in tigaie (sa nu curga din lingurita, compozitia fiind moale), compozitia se ia cu o lingura de masa (numai pana la jumatatea ei). Lingura nu se umple, deoarece daca sint mai mari, gogosile vor ramine necoapte la mijloc.

Pofta buna!

 

Gogosi pufoase din faina neagra # Reteta 11

 gogosi pufoase din faina neagra - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sugar-falling-homemade-powder

Ingrediente pentru gogosi Gogosi pufoase din faina neagra

Mod de preparare Gogosi pufoase din faina neagra

Punem drojdia la dospit intr-o cana cu 100 ml apa calduta amestecata cu o lingurita de zahar. Presaram deasupra putina faina si lasam la dospit aprox 10-15 minute.
Intr-un bol amestecam faina cu sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de la citrice.
Adaugam drojdia dospita apoi turnam treptat restul de apa calduta amestecand cu mana. Spre final adaugam si uleiul. Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de degete.
Presaram deasupra aluatului putina faina, apoi acoperim vasul si lasam la dospit la loc cald ferit de curenti de aer, pentru aproximativ 1 ora.
Intindem aluatul si decupam cu o forma rotunda. Punem cercurile pe o plansa si le lasam la dospit inca 20 de minute.
Incingem uleiul intr-o tigaie mai inalta si prajim gogosile pe ambele parti.
Le scoatem pe un prosop de hartie pt a absorbi surplusul de ulei.
Pudram cu zahar pudra si servim.
Sa aveti pofta!

Cuvinte cheie: , , , , , ,

Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de retete

Comentarii (7)

  1. asminasmin spune:

    BUNA RETETA

  2. claudia79 spune:

    ador gogosile

  3. lyana8520 spune:

    Sunt foarte bucuroasa ca reteta mea este Desertul zilei. Yuppy!

  4. bunicutza spune:

    Mi-ati facut pofta de gogosi….
    Fac si eu maine cand vin nepoteii

  5. angyciobanu spune:

    Chiar acum ma apuc sa fac cateva gogosi.

  6. sima spune:

    Mi-ai facut pofta. Arata atat de bine si cu prezentarea chiar mi-ai amintit de gogosile care le facea bunica. Saptamana trecuta vineri am facut dar parca nu am mancat de multi ani.

  7. claudia79 spune:

    ador gogosile eu le fac cu iaurt si praf de copt

Comenteaza