A face un cozonac delicios in casa este o reala provocare pentru orice familie. Din batrani stim ca un cozonac bun depinde de calitatea fainii, de timpul dedicat framantarii cu convingere, de cat de bun este cuptorul (sa nu arda, sa coaca bine pe toate partile, sa aiba intensitatea flacarii potrivita) si de multe alte secrete ale fiecarei gospodine.

Insa nu in ultimul rand, ci poate chiar in primul rand, un cozonac de casa bun depinde de reteta.

Va prezentam o reteta buna de cozonac, verificata si de noi, de la Cornel15, unul din membrii fideli ai comunitatii Sfatulparintilor.ro, urmand ca in zilele ce urmeaza sa continuam sa va prezentam alte retete de cozonac de casa: cu 3 umpluturi sau cu mac.

 

 

Ingrediente

1 kg faina

30 g drojdie

250 g unt topit

8 oua

500 ml lapte

250 g zahar plus 50 g zahar pentru crema

zahar vanilat

esenta de vanilie

esenta rom

300 g nuca

3 linguri cacao

coaja de la o lamaie

 

 

Mod de preparare

Frecam drojdia cu o lingurita de zahar si cu putin lapte, apoi lasam sa creasca la caldura. Fierbem laptele si-l lasam la racit, untul il topim si il lasam un pic sa se racoreasca.

Separam ouale, galbenusurile le frecam cu un praf sare, iar albusurile le batem spuma. Punem faina intr-un vas mare, turnam in mijloc drojdia crescuta, laptele racorit, galbenusurile, esentele si zaharul vanilat. Framantam bine. In timpul framantarii adaugam cate putin unt topit si cate putin zahar. Adaugam 2  linguri de albus batut spuma. Framantam cat de mult putem apoi acoperim vasul si lasam la crescut.

Amestecam albusurile batute spuma cu mixerul cu 50 g zahar, cu cele 3 linguri cacao, nuca macinata marunt si esenta de rom. Dupa ce a crescut compozitia, mai framantam putin coca apoi o intindem, punem crema si apoi impletim cozonacul.

Punem coca astfel aranjata cu umplutura in forma de cozonac care a fost tapetata cu hartie de copt.

Ungem cozonacul cu ou, il mai lasam un sfert de ora la crescut si introducem in cuptorul incins la foc potrivit.

Il incercam din cand in cand cu scobitoarea in compotizie ca sa vedem cand este gata.

 

Sa il serviti cu placere!