Dragilor, oricine are nevoie de idei variate de garnituri, caci ne-am saturat de vesnicul piure sau cartofi prajiti. Va propun, pentru astazi, o varianta de garnitura mai speciala, pe care o puteti manca si independent de carne, ca fel principal, alaturi de o proaspata si crocanta salata verde. Asadar, felul nostrum se numeste Gratin regal. Aveti nevoie de 1 kg si jumatate de cartofi de foaret buna calitate, 1 cana de lapte integral, proaspat, 1 cana de smantana lichida, pentru gatit, 2 oua, 125 grame de cascaval ras, 2 catei de usturoi, 50 gr de unt, sare, piper si putina nucsoara rasa.
Curatati cartofii si spalati-i foarte bine. Intre timp, preincalziti cuptorul, sa fie gata fierbinte si primitor cand ati desavarsit gratinul regal. Taiati cartofii proaspat spalati in rondele un pic mai subtiri decat degetul. Puneti-i intr-un vas si frecati-i bine cu sare, piper si nucsoara rasa, apoi amestecati-i cu mana, sa se uniformizeze condimentele pe ei. Apoi luati un vas termorezistent, ungeti-l bine de tot cu unt, apoi asezati frumos feliile de cartofi, si aruncati un catel de usturoi printre ele.
Separat, intr-un alt vas, bateti cu un tel laptele, ouale si smantana lichida si radeti celalalt catel de usturoi, putina sare si putin piper. Peste rondele, imprastiati cascavalul ras, apoi varsati continutul vasului cu toate ingredientele lichide, batute bine cu telul.
Deasupra asterneti un alt strat de cascaval ras (poate fi si afumat) si mici bucatele de unt. Va saftuiesc sa lasati tava la cuptor la foc mediu, aproximtiv o ora si jumatate, insa depinde de eficacitatea fiecarui cuptor.
Serviti fierbinte, ca si garnitura la o friptura simpla, sau ca fel principal, cu salata verde si lamaie.