Auzit-ati auzit in calatoriile voastre gurmande prin lume de cocosul cu vin? O sa va grabiti sa-mi raspundeti ca „da”, amintindu-va de reteta frantuzeasca de „coq au vin”… Si totusi, intr-un sat ratacit printre podgoriile Buzaului, nu departe de locul unde, dupa legenda, s-au gasit mai demult odoarele „Clostii cu puii de aur”, intr-o strachina purtand culorile pamantului ars – si-ale frunzei de vie arsa de toamna – mi-a fost adus dinainte un altfel de „cocos cu vin”. De fapt, fiindca tin la adevar, trebuie sa spun ca gazda a pus pe masa „piftie de cocos cu vin” si-alaturi, o strachinuta cu hrean in otet, o bucata zdravana de mamaliga si… o ulcica plina pana in buza cu un merlot rubiniu.
Ingrediente Piftie de cocos cu vin
un cocos de 2-2,5 kg,
400 g rasol de vitel,
un genunchi de vitel,
3 litri de apa,
500 ml vin rosu (bun),
5 oua,
2 cepe (de Buzau),
4-5 morcovi tineri,
o capatana de usturoi,
patrunjel verde,
sare.
Pentru garnitura: salata de hrean.
Citeste continuarea: 1 2