Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

6 greseli pe care le fac parintii de prescolari. Ai grija sa nu le faci si tu!

greseli pe care le fac parintii de prescolari

Daca ai un copil de varsta prescolara, cu siguranta stii ce priceput este la a impinge limitele. Nu esti singurul parinte care “pateste” asa ceva. De fapt, copiii incearca sa-si castige independenta si cum sa ajunga la ea, daca nu incercand diverse tactici. Iata cele mai comune greseli pe care le fac parintii de prescolari si cateva solutii sa le rezolvi, asa cum reies din cartea “The Big Book of Parenting Solutions”, scrisa de Michele Borba.

 

 

  1. Abaterea de la rutina

Consistenta este cheia educatiei, mai ales in cazul prescolarilor. Daca nu ai o rutina bine definita, copiii devin confuzi, sunt mai agitati, au mai des crize nervoase sau emotionale. Daca ii lasi sa faca ceva si, in functie de alte circumstante, nu-l lasi sa faca, el nu intelege. Cum rezolvi: Fii consistent in toate aspectele: disciplina, somn, masa.

 

 

 

  1. Concentrarea pe negativ

Atunci cand iti pierzi cumpatul, este foarte simplu sa tipi sau sa il folosesti pe NU. “Nu lovi! Nu arunca! Nu vorbi urat!” etc. De asemenea, iti vine mai la indemana sa te legi de un comportament negativ decat sa apreciezi unul pozitiv. Cum rezolvi: Recompenseaza comportamentul corespunzator: “Mi-a placut cand ai vorbit incet si ai fost ascultator!”  

 

 

 

3. Nu esti atent la semnele de avertizare

Atunci cand copilul are o criza, este imposibil sa ajungi sa-l faci sa rationeze. “Calmeaza-te!” nu sunt niste cuvinte pe care sa le spui unui copil de 3 ani. E ca si cum ai vorbi cu un perete. Copiii nu te aud. Cum rezolvi: Fii atent la semnele care preced o criza nervoasa: foame, oboseala, plictiseala. Nu-ti duce copilul la cumparaturi, de exemplu, decat daca stii ca este mancat, odihnit si vesel.

 

 

 

4. Supraaglomerarea programului

Dans, muzica, pictura si alte activitati sunt prea mult pentru copiii de 3-5 ani. Ei se pot extenua, ceea ce duce la un somn de proasta calitate, nervozitate crescuta etc. Cum rezolvi: Lasa-i copilului timp de odihna si de joaca.

 

 

 

5. Subestimarea importantei jocului

Multi parinti cred ca aceste activitati suplimentare vor duce la o buna dezvoltare a copilului. In realitate, insa, spun psihologii, cea mai importanta activitate care duce la dezvoltarea copiilor este jocul. Prin joc, copiii isi dezvolta cel mai bine creierul. Cum rezolvi: Lasa-ti copilul sa se joace cat mai mult in aer liber, cand doreste, ce doreste.

 

 

6. Exagerezi la minciuni

Parintii sunt speriati de minciuna. Atunci cand copiii incep sa minta, pentru ei este o experienta. Poate fi inspaimantator pentru parinti, insa nu ar trebui sa aiba reactii exagerate. Cum rezolvi: Nu exagera. O minciuna-doua fac parte din dezvoltarea normala a copilului. Nu te agata de minciuna in sine, afla ce se ascunde in spatele ei. Nu e usor sa fii parinte si greselile sunt omenesti. Important este sa incerci, din nou si din nou, sa fii cel mai bun parinte pentru copilul tau.

Cuvinte cheie: , , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza