Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi! Da, se poate!

Cum sa setezi reguli copiilor - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - child-807547_1920
Toti parintii stiu cat este de greu sa setezi anumite limite copiilor si sa-i faci sa le respecte fara sa le impui cu forta. Fie ca e vorba de regula spalatului pe maini sau pe dinti, fie ca e vorba de regula stransului jucariilor si exemplele pot continua, in functie de problemele cu care se confrunta parintii. Copiii nu sunt motivati sa faca diverse lucruri, iar parintii devin frustrati. In mod natural apare dorinta de constrangere, de amenintare, de pedeapsa. Daca nu faci X, te asteapta Y.

Desi pare cea mai eficienta metoda de a-i “convinge” pe copii sa reactioneze, constrangerea are pretul ei:

– Lupta pentru “putere” in care fiecare va aduce cum se va pricepe mai bine argumente. Un copil care nu coopereaza in conditii de “pace”, cu greu va coopera in conditii de conflict.

– Ii invata pe copii ca o neintelegere nu poate fi rezolvata decat prin amenintari si forta si nu prin recunoasterea oportunitatilor ca ambele parti sa aiba ceva de castigat.

 

Iata cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi!

 

  1. Ramai calm

 

Daca te enervezi copilul va activa faza “fugi sau lupta”, in care tu vei aparea ca dusmanul cu care este putin probabil sa coopereze. Ia o gura de aer si gandeste-te ca ai intotdeauna puterea de a calma furtuna sau de a o face uragan.

 

 

  1. Asculta si punctul de vedere al copilului

 

Intreaba-l de ce nu vrea sa faca ceea ce i-ai spus sa faca. Punctul lui de vedere te va ajuta sa intelegi modul in care gandeste el si atunci poti adapta respectiva regula intr-o maniera pe care sa o perceapa mai usor si sa fie dispus sa o respecte.

 

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Imagine de Bessi de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza