Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Cum sa gestionezi furia la copii: 6 sfaturi pentru parinti

Cum sa gestionezi furia la copii 6 sfaturi pentru parinti

Furia este un sentiment pe care fiecare dintre noi il traieste, inca de la cele mai mici varste. In copilarie, sentimente precum furie, tristete, teama sunt foarte greu de gestionat, cu atat mai mult cu cat acest gen de trairi este catalogat de catre adulti ca fiind “rau”, “negativ”, de care trebuie sa ne ferim.

In realitate, insa, nu ne putem feri de astfel de situatii, oricat de mult am incerca. De aceea este indicat sa ne invatam copiii, inca de la cele mai mici varste, cum sa gestioneze aceste emotii puternice.

 

Iata cateva sfaturi pe care parintii le pot aplica pentru a-si invata copiii sa gestioneze furia.

 

 

1. Fa distinctie intre persoana, emotie si comportament

Copilul trebuie sa stie ca furie nu este ceva rau. Este un sentiment ca toate celelalte, si ca il intelegi cand este furios. Nu il respinge pentru ca e furios. Daca in urma furiei are un comportament care ii poate face rau sau poate rani persoanele din jur, cel mai bine este sa-l scoti din mediul respectiv. Insa stai langa el si asigura-l ca faci asta doar pentru a-l impiedica sa se raneasca si ca nu il pedepsesti.

 

 

2. Invata-l sa gandeasca

Nu ii transmite mesajul ca furia este un sentiment negativ de care trebuie sa scape cat de repede posibil. Ci invata-l sa gandeasca, ce are de facut atunci cand este nervos: tehnici de calmare – respiratie profunda, pauza – pana cand trece “criza”. Iar cand se linisteste sa ia decizii in consecinta.

 

 

3. Exprimare pozitiva a furiei

Invata-ti copilul ca isi poate exprima furia si in alte moduri decat sa “rabufneasca”. Poate desena furia sau o poate scrie daca e mai mare. De asemenea, o plimbare prin natura ii poate face bine.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare 2

Cuvinte cheie:

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza