Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Cum sa dezvolti vocabularul copilului: 7 reguli de aur pentru parintii de prescolari

Cum sa dezvolti vocabularul copilului

Primii ani de viata sunt foarte importanti pentru dezvoltarea copilului tau, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa dezvolti vocabularul copilului, reguli de aur pentru parintii de prescolari.

 

 

 

Citeste-i in fiecare zi

Pe langa faptul ca veti petrece timp de calitate impreuna, care va va da prilejul sa stati imbratisati, in timp ce ii citesti, cititul contribuie la dezvoltarea vocabularului copilului. De fiecare data cand ii citesti spune-i cat de mult de bucuri de acest timp si de distractia pe care ti-o ofera cititul si ca abia astepti ziua de maine ca sa ii citesti din nou. Transforma “povestea de seara” momentul preferat al zilei.

 

 

 

Numeste toate obiectele

Pentru ca cei mici sa inteleaga cuvintele care definesc diferite obiecte, parti ale corpului etc. este nevoie sa rostesti numele fiecarui obiect cu care intra in contact. Poti face jocuri in care copilul sa indice si sa denumeasca diverse lucruri. De exemplu, il poti intreba “Unde este nasul tau?”, “Unde este nasul mamicii?”, “Ce este acesta?” etc.

 

 

 

Citeste-i pe roluri

Atunci cand ii citesti, “interpreteaza” rolurile, schimba-ti vocea, fii expresiv si amuzant, astfel incat sa-i starnesti interesul. Atentie! Daca cel mici isi pierde interesul sau are probleme in urmarirea povestii, fa o pauza si chiar opreste-te daca nu se bucura de acest moment

 

 

 

Interactivitate

Cand ii citesti copilului, discuta cu el despre ce se intampla. Arata-i imaginile care descriu actiunea si explica-i-le. Pune-i copilului intrebari despre actiune si asculta-i raspunsurile si raspunde-i la randul tau daca are intrebari.

 

 

Citeste-i din nou si din nou, si din nou

In cazul in care copilul are o poveste preferata si doreste sa i-o citesti la nesfarsit, nu il forta sa-i citesti alta. I-o poti citi si de 100 de ori daca vrea. Specialistii spun ca in acest fel copilul isi dezvolta vocabularul si abilitatea de a vorbi.

 

 

Vorbeste-i si despre litere

Atunci cand ii citesti copilului, arata-i si literele si denumeste-le pentru a-l obisnui cu ele. Explica-i cum se scriu cuvintele, de la stanga la dreapta, cu spatii intre ele. In oras ii poti arata panourile publicitare sau firmele magazinelor si il poti invata sa recunoasca si sa rosteasca fiecare litera.

 

 

Cere sfatul medicului daca suspectezi probleme

In cazul in care suspectezi ca cel mic ar putea avea probleme de auz, vedere sau dezvoltare a vorbirii, cere sfatul medicului.

 

 

Sursa: Getreadytoread.org

Cuvinte cheie: , , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza