Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Educatie copii: De ce nu e bine sa oferi solutii copiilor tai

Educatie copii
In experientele noastre de parinti iubitori, vrem sa le oferim totul copiilor nostri. Si pentru ca lor sa le fie bine, avem tendinta de a face diverse lucruri in locul lor atunci cand nu ar trebui. Le facem curat in camera, adunam in urma lor diversele lucruri (de la haine murdare, la jucarii), ne cerem scuze in locul copiilor, atunci cand acestia au gresit pentru altii, ii ajutam sa-si dactilografieze referatele pentru liceu, ca sa le termine mai repede, le facem sandvisurile desi sunt suficient de mari pentru a si le prepara singuri si exemplele pot continua.

Intentiile sunt bune, insa nu-i ajutam cu nimic.

“Pentru a ne ajuta copiii sa fie adulti responsabili, trebuie sa-i lasam sa se descurce. Nu poti deveni maestru intr-un anumit domeniu, daca nu lucrezi in acel domeniu, daca nu exersezi si daca nu te lovesti de greutati”, spune Sara Bean, coordonatorul in cadrul proiectului Empowering Parents.

Potrivit acesteia parintii sunt atat de grijulii incat fie gasesc solutii pentru diversele probleme ale copiilor lor, fie fac tot posibilul ca acestia sa previna aparitia acestor problema.

Este vital insa pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, sa-i lasam posibilitatea sa greseasca si sa se confrunte cu diverse probleme la care sa gaseasca singur solutii. Chiar si pentru simplul motiv ca nu vom trai o vesnicie ca sa le oferim solutii de fiecare data cand vor avea o problema.

 

 De ce cad parintii in capcana solutiilor?

Potrivit Sarei Bean motivele depind de la parinte la parinte. Sunt insa cateva lucruri pe care acesti parinti le au in comun.

1. Sentimentul de vina sau de mila

Sunt parinti care au copii adoptati sau sunt parinti singuri care incearca sa suplineasca lipsa parintilor naturali sau a celuilalt parinte prin grija excesiva. In aceasta categorie mai sunt inscrisi parintii copiilor care au usoare dizabilitati sociale, isi fac mai greu prieteni, se integreaza mai greu intr-un colectiv.

 

2. Anxietatea

Sunt parinti care pur si simplu nu suporta sa vada ca fiul sau fiica lor au un disconfort vizibil cauzat de o anume situatie. Si pentru a rezolva aceasta problema, parintele preia asupra lui intreaga responsabilitate. Insa, in acest fel, nu-i lasa copilului sansa de a lucra cu propriile sentimente, de a si le accepta si de a le depasi pe cele negative.

 

3. Asa au fost “antrenati” de catre copii

In aceasta categorie se inscriu parintii care le-au spus copiilor sa faca anumite lucruri, iar copii au inceput sa se manifeste violent, prin tipete, plansete, aruncarea diverselor lucruri etc. Pentru a nu mai primi acest gen de raspuns si pentru a nu mai da ocazia unor noi “explozii”, parintii evita sa le mai ceara ceva copiilor ceva. Insa, in acest fel, nu numai ca respectivii parinti nu ii vor invata pe copii lectia responsabilitatii, insa nici nu-i va putea invata pe copii sa-si gestioneze sentimentele. In plus, le va valida copiilor lectia intimidarii, a agresarii, a comportamentului abuziv pentru a-si rezolva problemele.

 

Citeste continuarea aici.

Imagine de Nguyen Dinh Lich de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , ,

Clinica

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza