Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Cele mai comune 5 frici ale copiilor

frici ale copiilor

Frica copiilor este ceva cu care se confruntă toţi părinţii. Nu e copil care să nu experimenteze, cel puţin o dată, un episod de frică. Iar noi, ca părinţi, trebuie să-i învăţăm să-şi depăşească aceste frici. Până la urmă, curajul înseamnă să îţi înfrângi teama.

 

Iată, aşadar, cele mai comune 5  frici ale copiilor şi ce trebuie să faci pentru a le depăşi.

 

1. Frica copiilor de întuneric

De ce? Copiii se simt în nesiguranţă pentru că nu văd ce e în jur.

Ce poţi face? Învaţă-ţi copilul să depăşească această frică permiţându-i să aibă controlul asupra luminii. Îi poţi pune în cameră o lampă cu lumină de veghe. Cu timpul, se poate renunţa la această lumină. O altă metodă este să mergi cu copilul în camera lui şi, pe întuneric, să vorbiţi şi să descoperiţi câte alte lucruri interesante se pot “vedea” în întuneric (stele, luna, umbre etc.).

 

 

2. Frica copiilor de monştri

De ce? Se mai întâmplă ca unii părinţi, bunici, bone, educatori să sperie copiii cu diverse personaje fantastice. Mai mult, imaginaţia foarte bogată a copiilor poate transforma orice norişor, umbră, într-un mic monstru gata să-l atace.

Ce poţi face? Verifică împreună cu copilul dormitorul. După ce v-aţi asigurat că totul este în regulă puteţi să-i lăsaţi la îndemână “spray-ul” antimonştri (un recipient cu pulverizator plin cu apă). Odată pulverizat în încăpere nici un monstru. Îl mai puteţi pune să confecţioneze un semn antimonştri pe care să-l agaţe pe uşă. Pe măsură ce va creşte îşi va da seama singur că monştrii nu există decât în imaginaţia lui.

 

3. Frica copiilor de fenomenele naturii

De ce? Zgomotele tunetelor, lumina fulgerelor, şuieratul hain al vântului sunt interpretate ca fiind drept pericole şi, atunci, copilul are nevoie de siguranţa oferită de părinţi.

Ce poţi face? Explică-i toate fenomenele naturii. Cum se produc fulgerele, tunetele. Ce înseamnă vânt. Ieşiţi afară pentru câteva clipe când plouă, bate vântul, tună, fulgeră, pentru ca cel mic să poată experimenta toate aceste fenomene.

 

Citeste continuarea aici.

Imagine de Enrique Meseguer de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza