Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Importanta imaginatiei la copii

Importanta imaginatiei la copii

Albert Einstein spunea ca imaginatia este mai importanta decat insasi cunoasterea. Explicatia era foarte simpla, si anume cunoasterea se limiteaza la toate lucrurile pe care nu le stim sau intelegem, pe cand imaginatia imbratiseaza lumea intreaga si tot ce va exista vreodata spre a fi cunoscut si inteles.  Este foarte important ca parintii sa se implice in acest proces si sa sustina copilul.

 

O buna dezvoltare a imaginatiei, inca din copilarie, este foarte importanta si modeleaza copilul pentru a deveni un adult, motiv pentru care ti-am pregatit acest articol.

 

Imaginatia ca exercitiu

Imaginatia este importanta datorita pregatirii pe care o ofera copilului pentru viata de dinafara mediului reprezentat de familie. John Thomson, autor al cartii Copilaria naturala, explica faptul ca atunci cand un copil isi foloseste imaginatia in joaca, creeaza noi situatii, reguli, personaje pe care le experimenteaza, lucru care ajuta atunci cand cel mic este pus, pe masura ce creste, in situatii similare din lumea reala. Imaginatia si creativitatea in joc ofera posibilitatea de a dezvolta empatia. Pentru a crea scenariile si personajele de care are nevoie, copilul trebuie sa se puna in locul lor, exersandu-si astfel capacitatea de empatie. Specialistii sustin ca acest mod de joaca ajuta la transformarea copilului intr-un adult responsabil, flexibil si pregatit pentru situatiile noi care vor urma.

Imaginatia si abilitatile sociale

Imaginatia ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale. Datorita jocului de roluri, in care intervine utilizarea empatiei, copilul experimenteaza diverse relatii sociale si invata cum sa interactioneze mai usor. Astfel, cel mic reuseste sa comunice cu cei din jur, iar posibilitatea de a deveni exclus din grupurile din care face parte scade. Cercetatorii rusi au aratat intr-un studiu relatia clara dintre imaginatie si statutul social la copii. Rezultatele arata ca, cu cat mai imaginativ este un copil, cu atat va avea un statut social mai ridicat printre prietenii sai. Acest lucru arata cat de importanta este imaginatia in dezvoltarea relatiilor interpersonale.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare2

Imagine de nugroho dwi hartawan de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza