Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Educatie pozitiva. Cum sa scapi de „NU”, “Stop” sau „Stai”

Educatie pozitiva - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - insurance-1991216_1920

Cuvinte precum “NU!”, “Stop!”, “Stai!” sunt foarte des intalnite in vocabularul parintilor. Adeptii educatiei pozitive ii indeamna pe parinti sa renunte la aceste cuvinte, insa sa-si pastreze fermitatea hotararilor folosind alternative mai putin restrictive.

 

 

De ce sa nu mai spui “NU!”, “Stai!”, “Stop!”

Informatiile si sugestiile oferite intr-un limbaj pozitiv este foarte util in comunicarea cu un copil, in special cu copiii mici.

“NU alerga in strada!” ofera mult prea putine informatii decat varianta “Te rog, mergi de-alungul trotuarului!”. Utilizarea variantelor pozitive va trimite catre creierul copilului un mesaj mult mai puternic si va aduce copiilor un plus de informatie si motivare sa faca ce li se spune. Pe langa aceastea, mesajele pozitive ofera solutii concrete, informatii concrete despre ce are de facut copilul.

 

 

Copiii sunt si ei oameni! Vorbeste-le ca unui adult

Fa o analiza a cuvintelor pe care le folosesti cel mai des cu copilul tau. Cu siguranta in lista ta vei avea fraze precum:

– E timpul sa te trezesti!

– Pune aia jos, te rog!

– Ia-ti castronul din dulap!

– Linisteste-te!

– Spala-te pe maini, te rog!

– Nu-ti uita pantofii!

– Vino aici!

– Spala-te pe fata!

– Nu mai face asta!

Iata niste ordine pe care multi parinti le dau copiilor lor. Daca ai avea in vizita un prieten, i-ai spune aceste lucruri?

Citeste continuarea pe pagina urmatoare 2

Imagine de Tumisu de la Pixabay

Cuvinte cheie:

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza