Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Cum sa alegi un psiholog potrivit pentru copilul tau

Cum sa alegi un psiholog potrivit pentru copilul tau - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - logo-3545856_1920
Alegerea unui specialist pentru copilul tau este o sarcina dificila mai ales cand vorbim despre ceva atat de sensibil cum este sufletul. Intrucat copiii, mai ales cei mici, nu au inca puterea de a discerne si de a analiza critic, este extrem de important sa stii pe mana cui dai sufletul copilului tau si responsabilitatea alegerii corecte sta pe umerii tai. In alegerea unui psiholog, conteaza nu numai “chimia” dintre copil si specialist cat mai ales formarea profesionala si competentele pe care le detine psihologul. In plus fata de a sti cum sa ajunga la sufletul copilului, psihologul trebuie sa fie pregatit profesional pentru a identifica sursa problemei micutului tau si a interveni corect pentru remedierea acesteia.

 

Cand este nevoie sa apelezi la un psiholog pentru copii?

Nu trebuie neaparat sa ajungi sa ai o “problema serioasa” pentru a apela la un psiholog. Este bine stiut ca este mai usor si mult mai ieftin sa previi decat decat sa repari. Cele mai frecvente motive pentru care parintii apeleaza la un psiholog pentru copii sunt:

  1. Sfaturi de educare si disciplinare a copiilor (parenting)
  2. Probleme emotionale si de comportament
  3. Dificultati de scris, citit sau calcul matematic, probleme de concentrare a atentiei si de invatare
  4. Dificultati de socializare, de adaptare scolara sau de relationare in familie
  5. Evaluarea inteligentei si descoperirea aptitudinilor
  6. Alegerea traseului educational si a profesiei

Primul pas pe care trebuie sa il parcurgi este de a avea o evaluare psihologica si o analiza pertinenta a contextului de viata (scolar si familial) al copilului. Abia dupa identificarea corecta a tipului problemei si a cauzelor acesteia, se poate stabili ce tip de psihoterapie sau de interventie este necesara pentru copilul tau sau pentru intreaga familie. Atunci cand vorbim de emotii si comportamente problematice, de multe ori aparentele inseala si de aceea este nevoie de o masura cat mai obiectiva a situatiei.

Ce trebuie sa verifici atunci cand cauti un psiholog pentru copii?

Raspunsul il gasesti aici.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cuvinte cheie:

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza