Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Ce trebuie sa stii despre anxietatea de separare la parinti

sfatulparintilor.ro - parinti si copii

Daca te pregatesti sa iti inscrii copilul la gradinita, afla ca nu doar cu el ai de “lucrat”, ci si cu tine. Desi, poate, te vei gandi ca dupa ce iti vei lasa copilul la gradi vei avea un pic mai multa libertate, s-ar putea sa iti dai seama ca nu e chiar asa. Dupa ce iti vei lasa copilul la gradinita vei avea lacrimi in ochi si te vei gandi toata ziua la el. Cu alte cuvinte, va trebui sa inveti sa manageriezi propria anxietate de separare.

 

Iata cum poti face acest lucru, potrivit ahaparenting.com.

 

  1. Creeaza-ti ritualuri de despartire

Acest lucru te va ajuta si pe tine, dar si pe copil.

 

  1. Onoreaza-ti emotiile

Datoria ta, ca parinte, este sa-ti protejezi copilul. Muncesti din greu pentru a avea o relatie buna cu el. Pana la urma este normal sa te simti trist cand te desparti de el si sa fii ingrijorat de ceea ce se intampla cu el cat nu e langa tine. Nu trebuie sa te simti rusinat de aceste emotii, ele stau in natura omului.

 

  1. Nu-i arata copilului

Daca cel mic simte ca ceva nu este in regula cu tine, va avea si el probleme. Nu te astepta ca el sa se joace in voie cu colegii de gradinita, cand pe tine te vede plecand in lacrimi de langa el. Daca nu te poti stapani singur in astfel de situatii, poti cere ajutorul unui psiholog.

 

  1. Ai incredere in copilul tau

Natura isi va urma cursul, iar copiii se vor adapta, vor incepe sa exploreze propria lume. Daca te ingrijorezi prea mult, ii poti transmite mesajul ca nu se va descurca singur. In schimb, transmitandu-i mesajul ca ai incredere in educatoare si in personalul gradinitei, si el se va adapta mult mai usor.

 

  1. Fii la gradinita cu cateva minute mai devreme, cand il iei

Sa intarzii la gradinita cand trebuie sa iei copilul este traumatizant si de o parte si de alta.

 

  1. Organizeaza-te si dormi suficient de mult

Daca esti mai tot timpul in intarziere dimineata, cand il duci la gradinita, sporeste starea de nervozitate si de o parte si de alta. Este greu sa te simti bine, din moment ce esti stresat. Cu putina organizare si cu un somn bun, lucrurile pot fi mult mai calme dimineata.

 

  1. Ofera-ti un rasfat, zilnic

Poate fi o baie lunga, un pranz cu un prieten, o carte buna. Orice activitate care il face pe parinte sa se simta ca a “iesit din tura” macar jumatate de ora este binevenita.

 

  1. Traieste-ti viata

Sa fii parinte este al doilea cel mai important lucru din lume (chiar mai important decat a ajunge presedintele tarii). In acest caz, care este cel mai important? Raspunsul este simplu: sa ai grija de tine. Nu poti sa cresti copiii fericiti daca tu insuti esti nefericit. Si tu cresti odata cu copilul tau si te transformi. Deci, traieste-ti viata cu pasiune, ca sa fii un bun exemplu pentru copilul tau.

Cuvinte cheie:

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza