Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Ce pot face parintii ca sa dea independenta copiilor

Ce pot face parintii ca sa dea independenta copiilor

Granita dintre prea multa independenta si prea putina independenta este foarte sensibila. Nu e parinte care nu se confrunte cu aceasta dilema. Cand sa lase copilul sa exploreze fara sa fie in pericol si cand sa preia controlul.

 

Iata ce pot face parintii ca sa dea independenta copiilor.

 

Asigura securitatea

Copiii au din nastere dorinta de independenta. Iar daca mediul in care traiesc este sigur, vor merge inainte fara sovaiala. Totusi, unii sunt putin mai sensibili si intra in panica. Anxietatea separarii, de exemplu, este principala problema la cei mici. Daca cel mic este intr-o camera si nu te poate vedea, atunci vorbeste-i astfel incat sa stie ca esti undeva pe aproape. Nu in ultimul rand indeparteaza din camera orice obiect l-ar putea rani.

 

 

Incurajeaza, insa nu forta

Trimiterea copiilor in tabara fara ca acestia sa fie pregatiti fizic sau emotional nu e cea mai buna solutie pentru conferirea independentei copilului. Dimpotriva, il poate face si mai nesigur. Inceputul poate fi o excursie de-o zi care il va obisnui incet-incet cu independenta.

 

 

Permite-i sa faca greseli

“Parintii elicopter” sunt parintii care nu isi lasa copiii sa isi asume consecintele faptelor lor. Ca sa nu ajunga in situatii de acest fel, parintii fac sarcinile copiilor. Acest lucru insa nu le confera copiilor independenta, dimpotriva, ii fac mai dependenti si mai tematori de esec.

Atunci cand copilul greseste si invata din greseli, in viitor va lua decizii mult mai bune si fara sa stea prea mult pe ganduri pentru ca deja experienta.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare 2

Imagine de Silke Heisterkamp de la Pixabay

Cuvinte cheie: ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza