Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Ce invata copiii la gradinita

Ce invata copiii la gradinita

Educatia timpurie este foarte importanta pentru copii. La gradinita copiii deprind noi abilitati care il vor ajuta sa se dezvolte si in afara salii de curs. Gradinita este primul an in sistemul educational si informatiile si abilitatile deprinse aici il vor ajuta sa faca fata cu brio si primului an de scoala. La gradinita copilul vine sa invete, sa-si dezvolte stima de sine, sa se concentreze, sa invete sunetele, literele si cifrele. Si, pe langa toate acestea, se va juca si se va distra.

Iata in continuarea ce vor invata copiii in gradinita.

 

Sunete si litere

 

La sfarsitul gradinitei, copiii vor fi capabili sa recunoasca, sa numeasca si sa scrie literele alfabetului. De asemenea, vor putea sa recunoasca si sa citeasca aproximativ 30 de cuvinte uzuale.

Ce au de facut parintii: Acasa, parintii trebuie sa le citeasca copiilor. Dincolo de faptul ca aceste momente vor fi unele speciale, cititul ii va dezvolta copilului vocabularul si concentrarea. Copiii invata prin repetitive, asa ca incurajeaza-i sa spuna cuvinte simple, sa povesteasca ce a auzit, si pune-l sa repete literele de pe panourile stradale.

 

 

Scris

 

La gradinita, copiii vor invata cuvinte simple, de genul consoala-vocala-consoana: cal, mac, rac, cer etc.

Ce au de facut parintii: Acasa, parintii vor exersa cu copiii scrisul si cititul. Pentru a-i incuraja, tine la vedere lucrarile lor.

 

 

Numerele

 

La gradinita, copiii vor invata sa recunoasca, sa scrie, sa ordoneze si sa numere obiecte. Vor invata sa faca suma numerelor care adunate nu dau mai mult de 10.

Ce au de facut parintii: Acasa, parintii ii pot pune pe copii sa recunoasca numerele. Sau, intr-o succesiune de numere, sa-i intrebe ce urmeaza. La culcare, ii pot pune pe copii sa numere animalele de plus (sau alte obiecte) pe care le au pe langa pat.

 

 

Forme

 

La gradinita, copiii vor invata formele geometrice simple (patrat, dreptunghi, cer, triunghi), si vor putea sa le aranjeze dupa forma, marime si culori.

Ce au de facut parintii: Acasa, parintii ii pot intreba pe copii cu ce difera triunghiul de un dreptunghi sau patratul de un dreptunghi. Sau pot pune copiii sa deseneze diverse forme. Piesele de lego pot fi de mare ajutor in sortarea formelor, marimilor si culorilor.

 

 

Timpul si anotimpurile

 

La gradinita, copiii vor invata sa identifice momentele zilei (micul dejun, pranzul, cina), si vor invata anotimpurile.

Ce au de facut parintii: Acasa, parintii ii pot ajuta pe copii sa inteleaga notiunea de timp, pe care ei nu o pot percepe inca. Cuvinte precum ieri, astazi, maine trebuie explicate zi de zi. La anotimpuri se poate discuta despre caracteristicile fiecaruia, ce se intampla in fiecare anotimp, ce e special in fiecare anotimp. Puteti face colaje cu fotografii care sa identifice atat momentele zilei, cat si anotimpurile.

 

 

Sursa: parents.com

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

 

Cuvinte cheie: , , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza