Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Bolile colectivitatii la copii – care sunt acestea si cum pot fi prevenite

Bolile colectivitatii la copii

Odata cu inceperea scolii sau a gradinitei, copiii sunt nevoiti sa-si petreaca mare parte din zi alaturi de colegi, la orele de clasa. Astfel, este de ajuns ca unul dintre zecile de copii sa sufere de o afectiune transmisibila pentru a-i infecta si pe ceilalti. Insa, daca micutii vor respecta cateva reguli de igiena, acestia pot sa tina la distanta microbii, bacteriile si virusurile.

Daca si tu te numeri printre parintii ai caror copii abia au inceput sa mearga la gradinita sau la scoala, nu este cazul sa intri in panica! Trebuie sa stii ca, de cele mai multe ori, bolile colectivitatii la copii sunt de natura infectioasa. Acestea se transmit prin virusuri, bacterii si alte microorganisme, de la un copil bolnav la celalalt.
Insa atat tu, ca parinte, cat si personalul specializat al scolilor si gradinitelor puteti preveni sau ajuta la vindecarea bolilor colectivitatii. In continuare iti prezentam tipurile de afectiuni, precum si cateva sfaturi utile referitoare la preventie si tratament.

 

Cele mai comune afectiuni

 

1. Gripa si raceala

De regula, gripa si raceala se regasesc printre virozele respiratorii frecvente in special in sezonul rece. Atunci, numarul cazurilor de imbolnavire se mareste semnificativ. Astfel, gripa e o afectiune infectioasa acuta a cailor respiratorii, raspandita in colectivitate mai ales in perioada noiembrie – martie. In general, printre simptome regasim febra ridicata, frisoanele, durerile in gat, cele musculare, nasul infundat, precum si tusea seaca sau slabiciunea corporala.
Raceala e o infectie respiratorie superioara, cauzata de virusuri ce sunt transmise pe cale orala. Simptomele sunt similare cu cele de gripa (exceptie fac febra ridicata si slabiciunea corporala), fiind insa de intensitate mai scazuta. Vaccinarea e considerata cea mai sigura metoda de prevenire a acestor boli.

 

2. Amigdalita

Amigdalita este o afectiune a amigdalelor, care poate fi provocata de un virus ori de catre o bacterie, dar cele mai multe dintre cazuri sunt virale. Printre simptome vei regasi durerile in gat, inrosirea amigdalelor, dureri la inghitire, febra, tuse si dureri de cap. De multe ori, si glandele din gat vor fi inflamate si vor aparea puncte de puroi pe amigdale. Este o boala des intalnita la copiii cu varste intre 5 si 15 ani. Infectia se poate raspandi de la o persoana la alta, prin tuse, stranut sau o simpla strangere de mana.
Este indicat sa mergi la medic cu copilul tau, pentru a vedea daca este nevoie de un tratament cu antibiotice. De asemenea, doctorul iti va spune daca ii poti administra micutului paracetamol si daca este necesara o interventie chirurgicala, pentru indepartarea amigdalelor.

 

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.

Imagine de tolmacho de la Pixabay

Cuvinte cheie:

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza