Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

5 greseli pe care le fac parintii cand dau indicatii copiilor

Cele mai rele lucruri pe care i le poti spune copilului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - adult-1807500_1920

Atunci cand parintii isi roaga copiii sa faca diverse lucruri, de cele mai multe ori, nu o fac cum trebuie. Rezultatul? Copiii fie ignora total comanda, fie nu urmeaza corespunzator pasii indicati. Ca urmare, parintii fie devin frustrati si incep sa tipe, fie ajung sa faca ei insisi treaba respectiva.

 

Iata de ce se intampla acest lucru si ce ar trebui sa faci in schimb. Acestea sunt cele mai comune greseli pe care le fac parintii atunci cand dau indicatii copiilor.

 

 

  1. Dai prea multe comenzi

In fiecare zi un parinte poate da copilului sau sute de comenzi, de la “Ia-ti sosetele de jos!”, pana la “Nu mai bate cu furculita in masa!”. Cel mai probabil, copilul va respecta foarte putine din aceste indicatii. Vocea parintelui devine “zgomot de fond”, iar copilul o va ignora complet.

Rezuma-te la indicatii importante, simple, care sa explice mai degraba cum vrei sa faca un lucru si mai putin ce sa faca.

 

 

  1. Nu esti foarte clar

 

Cum spui ceea ce spui este foarte important. De exemplu, indicatii precum “Vrei sa te speli pe dinti, te rog?!” sau “Ia-ti sosetele de jos! OK?” nu vor fi bagate in seama, pentru ca par optionale.

Indicatiile ar trebui date clar, pe un ton bland, dar cu autoritate si fara “portite”.

 

 

  1. Repeti la nesfarsit

 

Daca repeti la nesfarsit o instructiune iti vei obisnui copilul sa nu raspunda de la prima “chemare”, caci, oricum, o vei mai spune de cateva ori.

In loc sa-i spui “Ti-am zis de 5 ori sa opresti calculatorul!”, da-i copilului o singura comanda, urmata de un avertisment “daca… atunci”. Nu ii permite copilului sa-ti ignore indicatiile sau sa amane punerea in practica a acesteia dupa ce i-ai spus o singura data ce are de facut.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare 2

Cuvinte cheie: , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza