Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

4 moduri sa spui NU copilului tau, fara sa rostesti NU

sa spui nu - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - hands-1797401_1920

Nu e parinte in ziua de azi sa nu se fi confruntat cu o criza de isterie a copilului in magazin, in parc sau in vizita, cand i s-a spus un NU hotarat. Aceste situatii sunt din ce in ce mai frecvente fata de vremurile cand eram noi copii, pentru simplul motiv ca atunci parintii nostri isi petreceau mai mult timp cu noi decat stam noi cu copiii nostri. Iar cei mici sunt suficient de smecheri pentru a profita de pe urma faptului ca suntem gata sa suplinim lipsa noastra de acasa cu dulciuri in plus sau mai multe ore petrecute in fata televizorului/calculatorului etc.

Cu toate acestea, noi stim ce e mai bine pentru ei si trebuie sa ne impunem punctul de vedere, chiar daca pare foarte greu de realizat. Si pentru a preintampina crizele de isterie este recomandat sa se zica NU, fara sa se rosteasca cuvantul cu pricina. Iata cateva sfaturi oferite de psihologii site-ului  webMD.

 

1. Da, dar…

Aceasta metoda este foarte des intalnita in tehnicile de negociere. Daca cel mic cere o bomboana, in loc sa-i spui NU, ii spui mai bine „Da, dar dupa ce mananci. Acum este timpul pentru supa si mai tarziu pentru bomboana”. Daca esti la cumparaturi si cel mic vrea ceva ce nu era pe lista de cumparaturi, inlocuieste „NU se poate acum!” cu „Data viitoare cand mai venim la cumparaturi facem tot posibilul sa luam” etc.

Stiai care sunt 45 de cuvinte si expresii pe care un parinte nu are voie sa le spuna copilului sau pe durata cresterii lui, ca sa nu ii creeze rani si dureri greu de vindecat? Daca esti interesat, afla aici.

 

 

2. Privire si voce ferme

Ai fost vreodata in parc si ai observat ca unii parinti doar arunca o privire copilului si acesta a inteles mesajul? N-ar fi rau sa exersezi si tu acea privire. La fel si vocea. Decat sa tipi incontinuu, mai bine „lucreaza” la un ton din care cel mic sa-si dea seama ca nu e cazul sa forteze nota.

 

Citeste continuarea aici.

Imagine de Myriam Zilles de la Pixabay

Cuvinte cheie: , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza