Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Psiholog Monica Bolocan: Copilul tau incepe gradinita la toamna? Afla cum il poti pregati pentru o integrare mai usoara

cum il poti pregati pentru gradinita

Inceperea gradinitei este un moment important in viata copilului tau, fiind unul dintre primele examene ale vietii. Spun aceasta intrucat, de foarte multe ori, abia dupa integrarea in colectivitate devin vizibile nu numai deficientele in educatia copilului, dar mai ales intarzierile in dezvoltarea lui. Relationarea cu alti copii si, mai ales, respectarea regulilor de grup sunt o adevarata provocare pentru copiii care nu au apucat sa isi dezvolte corespunzator competentele necesare. Nu putini sunt si aceia care accepta greu separarea de mama, chiar si pentru perioade scurte, si traiesc momentul despartirii de dimineata ca pe o drama.

 

Care sunt avantajele integrarii in gradinita?

In general, Gradinita aduce o schimbare in bine a copilului, vizibila in scurt timp pentru intreaga familie. Micutul devine mai comunicativ, dezvoltandu-si vocabularul. Isi imbunatateste capacitatea de concentrare a atentiei, invata sa relationeze adecvat cu alti copii, sa se conformeze normelor vietii de grup si sa respecte instructiunile din ce in ce mai complexe ale unui adult. In plus, achizitioneaza intr-un mod organizat si sistematic conceptele de baza (ex: forme, culori, marimi etc), functiile principale ale gandirii (comparatii si diferente, categorizari, analogii etc) si incepe sa isi exerseze abilitatile pregrafice, de desenat, care stau la baza competentelor de scris-citit de mai tarziu. Nu in ultimul rand, copilul incepe sa devina independent: se imbraca si dezbraca singur, se incalta, mananca fara ajutor, merge la toaleta si se spala pe manute etc. Acesta este un capitol important la care multi copii sunt deficitari, urmare a stilului parental hiperprotectiv din primii 2 – 3 ani de viata. Acesti copii prezinta riscul de a se adapta mai greu momentului inceperii gradinitei, fiind pusi dintr-o data in situatia de a face singuri o multime de lucruri cu care nu au fost obisnuiti.

 

Iata cum iti poti pregati copilul pentru inceperea gradinitei:

1. Obisnuieste-l, treptat, sa se separe de persoanele de care este foarte atasat si langa care a stat aproape in permanenta (in special de mama). De obicei copiii cu temperament inhibat sau introvertit, care sunt in general mai retinuti si precauti, au tendinta de a manifesta semnele unei anxietati de separare odata cu inceperea gradinitei. Ei au nevoie de timp pentru a se obisnui cu o situatie noua, si sunt adesea coplesiti de expunerea la stimulare senzoriala complexa (zgomot, lumina puternica, agitatie, multe persoane si lucruri noi etc), avand tendinta de a se retrage in astfel de situatii si de a obosi mai usor. Daca ai un copil cu un astfel de profil, incepe prin a-l duce cate o ora pe zi la diverse cursuri si activitati pentru copii, unde sa stea fara tine. Daca si o ora este mult, lasa-l doar cat suporta el, fie si 10 minute, si creste treptat intervalul de separare. Important este sa nu renunti. Daca este posibil, du-l chiar la gradinita la care l-ai inscris, pentru a se obisnui cu mediul si persoanele de acolo. Ia in calcul varianta de program scurt din toamna. Pentru inceput, este mai bine putin decat deloc.

 

2. Reorganizeaza rutina zilnica astfel incat copilul sa se obisnuiasca din timp cu programul de tip gradinita, mai exact: trezitul de dimineata la ora fixa, orele de masa si de somn, activitati de invatare in care sa stea pe scaunel alternate cu activitati de miscare.

Citeste continuarea aici.

Cuvinte cheie: , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza