Hipocrate spunea: „Mancarea sa-ti tie loc de medicamente, iar medicamentele sa-ti fie hrana“. Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca o mana de migdale alunga durerile de cap, iar ceaiul verde face ca parul sa devina mai bogat si mai rezistent.
Desi exista tot mai multe dovezi ca alimentele ajuta organismul sa functioneze fara probleme, oamenii subestimeaza in continuare importanta nutritiei atunci cand vine vorba de aspectul fizic. Daca ti-am spune ca exista 8 alimente care te pot face sa arati mai bine, sa fii mai frumoasa si sa te simti mai sanatoasa?! Vrei sa le incluzi pe lista ta de cumparaturi?
Strugurii
Antioxidantii pe care ii gasim in struguri, ca de pilda vitamina C, actioneaza ca niste „bodyguarzi” ai tenului, protejandu-l de ravagiile radicalilor liberi. Ei repara si chiar previn aparitia ridurilor, uscarea prematura a tenului si lasarea pielii. O ceasca de bobite de struguri asigura aproape 20% din necesarul zilnic de vitamina C si contine resveratrol, cu rol in conservarea elastinei – o proteina importanta, ce pastreaza aspectul sanatos al pielii. (Si da, aceasta proteina este continuta si de vinul rosu!).
Carbohidratii sanatosi
Daca nu stiai de ce ti se face pofta de dulciuri atunci cand esti trista, iti spunem noi: exista un motiv biologic pentru acest lucru. Carbohidratii simpli semnalizeaza creierului sa inceapa secretia de serotonina, un hormon calmant care diminueaza stresul si depresia. Totusi, chiar daca pe moment gustarile dulci imbunatatesc starea de spirit, ele au ca efect crizele de glicemie (scaderea rapida a nivelului de glucoza din sange).
Aceste crize au loc deoarece dulciurile fac ca glicemia sa creasca brusc, ducand la secretia abundenta de insulina, la alimentarea rapida a tesuturilor si la epuizarea imediata a rezervelor organismului. Crizele de glicemie provoaca oboseala si somnolenta si pot sa adanceasca dispozitia proasta in care te afli. O solutie mai potrivita pentru schimbarea starii de spirit sunt carbohidratii complecsi, ca de exemplu nautul, lintea si painea din cereale integrale.
Citeste si: 5 alimente sanatoase care contribuie la aparitia inflamatiilor in organism
Pestele si nucile
Alimentele bogate in acizi grasi Omega-3 ajuta la controlul inflamatiei in intreg organismul, inclusiv al acneei. Asta inseamna halibut, nuci, seminte de in si mai ales somon, care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta daca vrei sa ai un ten curat si luminos. Ceea ce nu trebuie in nici un caz sa mananci daca ai probleme cu cosurile sunt carbohidratii procesati, precum painea alba si cereale dulci.
Proteinele
Daca ai unghii moi si exfoliate, concentreaza-te pe alimentele bogate in proteine, pentru ca ele ajuta la intarirea straturilor de keratina (proteina din care sunt alcatuite unghiile). Pentru o manichiura frumoasa, ai nevoie in fiecare zi de 45 si pana la 65 de grame de proteine, pe care le poti obtine din alimente sanatoase, ca de exemplu carnea de vita macra, carnea de pasare, pestele sau nucile. Nu uita nici de micul dejun: doar 2 oua contin 12,5 grame de proteine, aproximativ 20% din necesarul zilnic.
Iaurtul
Chiar daca spray-ul de gura si bomboanele cu menta pot solutiona temporar problema, ele nu combat cauza principala a respiratiei neplacute, si anume acumularea de bacterii pe limba, intre dinti si in partea din spate a gatului, cauzata cel mai adesea de periajul incorect. De fapt, daca dropsurile de menta sau guma la care apelezi regulat contin zahar, nu vor face altceva decat sa hraneasca microbii, iar problema va deveni si mai suparatoare. Specialistii japonezi ne ofera insa o solutie: iaurtul simplu, fara zahar, care contribuie la inlaturarea compusilor de sulf, avand drept rezultat o respiratie proaspata.
Ceaiul verde
Printre numeroasele beneficii ale ceaiului verde se numara si stimularea foliculilor capilari. Efectul se datoreaza cafeinei din compozitia sa, care incetineste productia substantelor chimice ce micsoreaza acesti foliculi si previne astfel subtierea firelor de par. Pentru o podoaba capilara de invidiat, specialistii recomanda intre 2 si 3 cesti de ceai verde pe zi. Daca te confrunti insa cu un scalp uscat si descuamat, e posibil sa ai o carenta de zinc. Asigura- ti cota zilnica de 8 mg de zinc introducand in dieta mancaruri precum carnea de crab, iaurtul, fasolea, mazarea si semintele de dovleac.
Nu rata nici: 11 greşeli frecvente pe care le fac femeile trecute de 35 de ani
Lapte si branzeturi
Femeile care sufera de sindrom premenstrual si mai au, pe deasupra, si lipsa de calciu, se lupta cu crampe mai severe, schimbari de dispozitie si balonare. Expertii ne invata ca 1,2 grame de calciu pe zi (2 felii de branza elvetiana, un pahar de lapte degresat sau un iaurt) pot reduce simptomele de SPM cu aproximativ 48%. Mai mult, durerile de cap la menstruatie pot indica un deficit de magneziu, caz in care un sfert de ceasca de migdale (30% din necesarul zilnic de magneziu) iti poate diminua disconfortul.
Mere si unt de arahide
O alternativa sanatoasa la snaks-urile obisnuite din timpul zilei sunt merele cu o lingurita de unt de arahide. Spre deosebire de biscuiti sau alte dulciuri, aceasta combinatie contine carbohidrati bogati in fibre si cu putine proteine, care se digera mai greu decat o gustare formata doar din carbohidrati, asa incat energia se va elibera intr-un timp mai lung. Iar cand te simti obosit la serviciu si nu ai la dispozitie decat tonomatul cu dulciuri, alege o punga de alune bogate in proteine.
Autor: Alexandra Nedelcu