Sfat Gradinite
Sfatul Parintilor

Stiri

Educatie copii: 4 metode sa stai calm cand copilul e agitat

metode sa stai calm
In educatia copiilor parintii stiu cat de important este sa fii calm atunci cand copilul este agitat. Toti specialistii in educatia copiilor recomanda acest lucru, tocmai pentru ca starea de nervozitate a copilului sa nu se amplifice, preluand si emotiile negative ale parintelui. Usor de zis, dar cam greu de facut atunci cand facem referire la educatia copiilor. Totusi, merita efortul. Mai ales ca ai multe motive sa o faci. In primul rand, cum spuneam, nu-i transmiti emotii negative copilului, care sa devina si mai agitat. In al doilea rand, calmul tau va fi preluat de catre copil ca model de comportament. El te va “copia” si va putea mai tarziu sa-ti urmeze modelul pentru a-si recunoaste si gestiona corespunzator starile de nervozitate.

Daca iti mentii calmul atunci cand copilul este anxios, furios, isteric, inseamna aproape castigarea bataliei. Nu are sens sa pui gaz pe foc, luandu-l la mustruluiala sau mai rau, lovindu-l. Nu vei ajunge la niciun rezultat pozitiv. In schimb, calmul, vocea calda, imbratisarea il pot face copil sa inteleaga ca este OK sa se simta frustrat, nervos, insa comportamentul nu este “sanatos” si ii arati cam ce ar trebui sa faca pentru a-si gestiona aceste trairi. Cum spuneam, toate acestea se pot realiza pastrandu-ti calmul. Trebuie sa ai in minte tot timpul faptul ca, la fel ca si nervozitatea, calmul este o stare contagioasa.

 

Iata 4 sfaturi oferite de specialistii de la EmpoweringParents pentru a reusi sa-ti pastrezi calmul, chiar si in cele mai agitate momente.

 

1. Schimba-ti perspectiva si vei percepe altfel educatia copiilor

Atunci cand gandesti diferit, te vei comporta diferit si, in mod categoric, vei reusi sa fii mai calm decat copilul tau. E adevarat, copilul te poate face sa te simti furios, frustrat, insa ia-o ca pe ceva normal. Copiii se manifesta asa cum ar trebui la varsta pe care o au. Chiar si atunci cand sa zicem, te injura. Este Ok sa te simti frustrat, este Ok sa-l pui in fata unor consecinte pentru faptele sale, insa nu uita ca este doar un copil. Rolul tau, ca parinte, este sa-l ghidezi, sa-l educi in spiritul asumarii responsabilitatii pentru faptele si vorbele sale, si nu sa-l invinovatesti pentru comportamentul sau.

 

Citeste continuarea aici.

Imagine de Francisco Montero Garcia de la Pixabay

Cuvinte cheie: , , , , ,

Gradinita

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100

Comenteaza