Sfatulparintilor.ro

Ce tip de peste este cel mai sanatos si pe care ar trebui sa-l eviti

Ce tip de peste este cel mai sanatos - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-jqflt

Cu totii am auzit macar o data spunandu-se cat de sanatos este pestele, cat de plin de “grasimi bune” este el, ce minuni face fosforul pe care-l contine pentru organism, importanta celebrilor acizi grasi Omega3 si a o multime de alte elemente nutritive pe care le aduce  corpului nostru.

Toti medicii recomanda macar o data pe saptamana consumul de peste, atat in alimentatia copiilor, cat si in cea a  adultilor. Toate acestea sunt deja chestiuni cunoscute, stim, deci, ca trebuie sa mancam peste. Ceea ce nu stim este, insa, faptul ca nu toate tipurile de peste sunt atat de sanatoase si ca, dimpotriva, exista soiuri de pesti sau produse din peste care chiar ar trebui evitate!

Iata cateva informatii de retinut si care vin in sprijinul unei alegeri corecte pentru sanatatea noastra.

1. CRAPUL ROMANESC, CRAPUL CHINEZESC, FITOFAGUL

Ei fac parte din aceeasi familie, sunt mari aducatori de Omega3 si fosfor si sunt pesti care pot fi consumati in orice cantitate, mai ales ca ii gasim si proaspeti in comert. Singurul mic “dezavantaj” ar fi pretul: sunt pesti destul de scumpi pentru multi dintre cumparatori (mai ales crapul romanesc).

2. MACROU, HERING, COD, MERLUCIU

Toti sunt pesti oceanici si nu-i gasim decat in stare congelata la noi in tara, insa sunt  pesti de foarte buna calitate, plini de elemente nutritive. Atentie la pestii congelati, insa, intrucat nu toti importatorii sau comerciantii ii transporta si pastreaza in conditii corecte: de foarte multe ori ei sunt decongelati si apoi recongelati, proces care altereaza proteina, unul dintre cele mai importante elemente nutritive pentru care consumam pestele.

In urma decongelarii si recongelarii, de foarte multe ori carnea de peste dobandeste un aspect neplacut, devine moale si se dezintegreaza. Daca ati constatat acest aspect in urma decongelarii, mai bine nu mai consumati carnea respectiva, pentru ca deja calitatea ei a fost alterata in urma recongelarilor repetate.

3. PANGASIUS

Un peste foarte “la moda” in zilele noastre, adus in Romania dupa anii ’90 si gasit in galantare numai sub forma congelata. Pe langa faptul ca e sarac in Omega3, in general pangasiusul este un peste de slaba calitate din punct de vedere nutritiv. Mai mult decat atat, el poate fi chiar nociv, si asta din cauza apelor din care provine, care sunt, in marea lor majoritate, foarte poluate. In nici un caz nu este recomandat copiilor. Daca puteti, evitati-l.

Citeste si: Dieta cu peste te ajuta sa slabesti in mod sanatos 4 kg intr-o saptamana

4. SOMONUL

Exista mai multe tipuri de somon, insa puteti consuma linistiti, in orice cantitate, atat cat de mult somon va permite… buzunarul. Are dezavantajul faptului ca este un peste scump, insa totodata somonul este printre cele mai sanatoase tipuri de peste din lume. Desigur, exista si somon de crescatorie, inferior celui salbatic, fireste, din cauza modului in care este hranit, insa somonul ramane un peste sanatos si recomandat fara retineri de catre toti specialistii.

5. PESTII DE MAREA NEAGRA: CALCAN, ZARGAN, CHEFAL, STAVRID, HAMSIE

Consumati-i cat de des puteti in stare proaspata. Au marele dezavantaj ca sunt pesti “sezonieri”: iarna nu-i prea gasim decat congelati! Sunt plini de elemente nutritive si au un gust minunat.

Te mai poate interesa si: 6 tipuri de peste pe care este bine sa le eviti

6. SEMIPREPARATELE DIN PESTE: ICRE (DE CRAP SAU HERING), PESTE MARINAT, BATOG

Icrele sau salata de icre din comert, fie ea din crap sau hering, contine foarte putine icre, insa contine din belsug “guma guar”, conservanti si multi alti aditivi. Cititi eticheta si veti vedea ce mica e proportia icrelor fata de a celorlalte elemente chimice. Evitati icrele gata preparate din comert, atat cat puteti. Eventual, cumparati icre de crap in stare naturala si preparati-le acasa. Batogul sau pestele afumat, in general, se pot consuma, desi fumul la care este supus este nociv pentru organism; asta daca sunt afumati traditional, caci sunt producatori care doar “stropesc” din plin produsele cu aroma de fum – alta inventie chimica menita sa pacaleasca produsele traditionale. Si cand cumparati peste marinat cititi cu atentie continutul marinatei respective.

7.  CONSERVELE DE PESTE (SARDINE, MACROU, HERING, TON)

Chiar daca a fost conservat, pestele nu-si pierde din proprietati. In continuare contine Omega3, fosfor si toate celelalte componente pentru care-l consumam.

Sfaturi utile: consumati peste macar o data pe saptamana. Daca puteti, cumparati peste proaspat in favoarea celui congelat, si asta nu pentru ca cel congelat si-ar pierde din proprietati, ci pentru ca nu avem garantia unei congelari corecte. Nu dati copiilor pangasius si nici semipreparate din peste. Atentie la “fishfingers” – ele sunt semipreparate alcatuite in general din tot felul de resturi de peste. Chiar daca copiilor le plac, incercati sa le evitati atat cat este posibil.

Nu rata nici: Peste in alimentatia copiilor? Cum sa le dai omega-3 copiilor, evitand mercurul din peste

foto

Exit mobile version