Sfatulparintilor.ro

Alimentele care iti distrug creierul. La ce sa renunti ca sa fii mai destept

Alimentele care iti distrug creierul - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - walnut-3072652_1920

Stiai ca unele alimente iti influenteaza capacitatile cognitive? Iata ce alimente iti distrug creierul, conform dailyfinance.com.

Cerealele ( cu exceptia celor integrale)

Toate cerealele au un impact asupra functionarii si a sanatatii creierului in general, cu exceptia celor 100% integrale – care sunt bogate in fibre si sunt cunoscute ca previn imbatranirea arterelor. Daca ai un consum regulat de cereale, organismul imbatraneste mult mai rapid decat este normal si, in plus, te poti confrunta cu scapari de memorie si cu ceata a creierului.

Proteine procesate

Proteinele ajuta la dezvoltarea musculaturii si au un rol foarte important in functionarea corespunzatoare a organismului. Carnea este sursa de proteina de buna calitate insa este bine de evitat proteina procesata, precum hot dog-ul, salami, carnatii etc. Spre deosebire de proteina naturala care ajuta corpul sa izoleze sistemul nervos, proteinele procesate fac exact contrariul. Opteaza pentru pestele natural (special ton si somon), lactate, alune si seminte – toate fiind surse de proteina naturala de foarte buna calitate.

Citeste si: Cum sa stimulezi creierul copilului tau prin alimentatie

Grasimile trans

Grasimile trans cauzeaza o serie de probleme de sanatate, de la cele legate de sanatatea inimii pana la cele care au legatura cu un nivel ridicat de colesterol si obezitate. De asemenea, grasimile trans au un efect negativ si asupra creierului, afecteaza reflexele si calitatea raspunsului dat de creier – ca sa nu mai vorbim si de riscul crescut de atac cerebral.

Grasimile trans pot avea si alte efecte asupra creierului: consumate pentru o perioada prea lunga de timp pot avea rezultate asemanatoare Alzheimer-ului. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca grasimile trans afecteaza incet dar sigur arterele din creier.

Indulcitorii artificiali

Cand oamenii vor sa slabeasca, au tendinta sa creada ca vor pierde kilograme peste noapte prin inlocuirea zaharului cu indulcitori artificiali. Este adevarat ca acestia contin mai putine calorii, insa consumul lor face mai mult rau decat bine. Daca ii folosesti pentru o perioada prea lunga de timp, indulcitorii artificiali pot afecta creierul si interfereaza cu capacitatea cognitiva, in special daca cantitatea folosita este foarte mare.

Nu rata nici: Substantele chimice din creier care te fac fericit. Afla cum sa le activezi

Nicotina

In ciuda faptului ca nicotina nu este un produs alimentar, impiedica functionarea corespunzatoare a creierului prin reducerea irigarii creierului. Nicotina nu doar ca are ca efect imbatranirea prematura, respiratie urat mirositoare si cresterea a riscului de cancer la plamani, insa afecteaza si productia si functionarea neurotransmitatorilor prin ingustarea capilarelor, vasele delicate de sange care joaca un rol major cand este vorba despre functionarea creierului.

Imagine de Ulrike Leone de la Pixabay

Exit mobile version