Sfatulparintilor.ro

Dieta antiîmbătrânire. Ce să mănânci ca să fii tânăr şi in formă!

dieta antiîmbătrânire - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - food-1725992_1920

Cu toţii ne dorim să ţinem diete sănătoase şi cu toţii dorim să fim tineri cât mai mult timp. Iată că s-a găsit combinaţie prin care dietele sănătoase te pot ajuta să nu îmbătrâneşti. Vă prezentăm, la rubrica Diete, dieta antiîmbătrânire, creată de doi cercetători în domeniul alimentar Clive McCay şi Leonard Maynard şi pusă în aplicare de Roy L. Walford.

Diete sănătoase: Originile dietei antiîmbătrânire

Dieta antiîmbătrânire restrânge consumul de calorii cu 30, până la 50% din doza recomandată, cu scopul de a se mări cu 30% speranţa de viaţă. Ideea aparţine cercetătorilor în domeniul alimentar Clive McCay şi Leonard Maynard, profesori la Universitatea Cornell din Statele Unite. Deşi ideea le-a venit în 1930, abia în 1935 au fost publicate primele studii, făcute atunci pe cobai. S-a constatat că grupul cobailor în care a fost redus aportul de calorii, compensându-se dieta cu suficiente vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali, a trăit cu 30-40% mai mult decât cobaii care nu urmaseră această dietă. De atunci, peste 2000 de studii au fost realizate în acest sens, majoritatea pe animale. .

Studiile celor doi au fost continuate de patologul Roy L. Walford, la Universitatea din California. În 1986 el a publicat cartea Dieta de 120 de ani, pe care a reeditat-o în 2000 – Dincolo de dieta de 120 de ani.

Te mai poate interesa si: 4 secrete de slabire ale japonezilor

Diete sănătoase: Principiile dietei antiîmbătrânire

Cum spuneam la început, să ţii o dietă antiîmbătrânire presupune să-ţi reduci aportul de calorii cu 30-50%, fără să neglijezi cantitatea de vitamine, minerale şi alţi nutrienţi necesari de care organismul are nevoie. Dacă studiile pe animale certifică o creştere a speranţei de viaţă cu 30-50%, la oameni această creştere este de maximum 30%.

Alimentele pe care ar trebui să le mănânci în cadrul acestei diete sunt fructele, legumele, peştele, soia, produsele lactate scăzute în grăsimi sau fără grăsimi, nuci, alune, avocado, ulei de masline. Se bea apă, ceai verde sau negru.

Trecerea de la un regim alimentar “normal” la dieta antiîmbătrânire se poate face rapid sau treptat. Dacă vrei să urmezi gradat această dietă, trebuie să fii atent la câţiva paşi:

– în prima săptămână se consumă o singură masă bogată în nutrienţi. Se creşte cu încă o masă în fiecare săptămână, astfel încât la finalul a şapte săpămani să ai câte o masă bogată în nutrienţi în fiecare zi. Celalte mese trebuie să fie scăzute în calorii, cu alimente sănătoase, fără a exista vreo limită asupra cantităţii.

– după două luni, cei care urmează această dietă trebuie să mănânce numai alimente scăzute în calorii şi bogate în nutrienţi la toate mesele.

Cercetătorii spun că o tranziţie îndelungată de unu-doi ani de la un regim obişnuit la dieta antiîmbătrânire nu-şi mai produce efectele, ci dimpotrivă, poate micşora speranţa de viaţă.

Diete sănătoase: Cum acţionează dieta antiîmbătrânire

Deşi nu se ştie exact cum acţionează consumul redus de calorii asupra speranţei de viaţă, cercetătorii spun că acest aport scăzut de calorii protejează ADN-ul, crescând numărul enzimelor care contribuie la repararea lui. De asemenea, reduce numărul potenţialelor gene cancerigene. Alte teorii susţin că aportul scazut de calorii reduce producţia de radicali liberi, molecule nestabile care atacă moleculele sănătoase şi stabile din organism. De asemenea, aportul scăzut de calorii contribuie la întărirea sistemului imunitar, ceea ce contribuie la o încetinire a fenomenului de îmbătrânire.

Te mai poate interesa si Ce se intampla daca folosesti plante aromatice in dieta? Vezi efectul WOW de slabire

Diete sănătoase: Beneficiile dietei antiîmbătrânire

Primul dintre beneficii este îmbunătăţirea stării de sănătate. Prin această dietă pot fi prevenite boli precum cancerul, atacul cerebral, diabetul, osteoporoya, Alzheimer, Parkinson sau bolile cardiovasculare.

Diete sănătoase: Riscurile dietei antiîmbătrânire

Această dietă nu este recomandată persoanelor mai mici de 21 de ani, întrucât nu s-a încheiat perioada de creştere. Iar dacă este urmată de cineva sub această vârstă dieta poate afecta dezvoltarea normală atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

Femeile care doresc să rămână însărcinate n-ar trebuie, de asemenea, să urmeze această dietă, la fel şi cele care alăptează.

Printre riscurile dietei se numără:

– foame, poftă de diverse alimente, chiar obsesie pentru anumite alimente

– pierderea puterii, a poftei de viaţă, scădere a masei musculare, ceea ce poate afecta activitatea fizică (sportul)

– scade nivelul de testosteron care poate fi compensat prin suplimente

– pierdere rapidă în greutate (1 kg pe săptămână), ceea ce poate afecta starea de sănătate.

– vindecarea mai lentă a rănilor

– dureri de cap

– ciclu neregulat la femei

– aspect anorexic.

Diete sănătoase: Întrebări pe care să le pui doctorului

Nici o cură de slăbire, nici o dietă nu este recomandată dacă n-ai vorbit în prealabil cu medicul. Ce altora le poate face bine, ţie îţi poate dăuna. Iată ce întrebări ar trebui să pui medicului tău înainte de a te hotărî să urmezi acestă dietă:

– Trebuie să iau vitamine, minerale sau alte suplimente nutritive dacă urmez această dietă?

– Poate avea dieta antiîmbătrânire impact negativ asupra stării mele de sănătate?

– Îmi puteţi recomanda o altă dietă cu efecte asemănătoare, dar mult mai potrivită pentru mine?

– Cum îmi va afecta acestă dietă metabolismul şi nivelul de energie?

Meniu antiîmbătrânire

Micul dejun: o ceaşcă de suc de portocale, ouă ochiuri ţărăneşti (în apă), o felie de pâine integrala, o ceaşcă de cafea sau ceai.

Prânz: o jumătate de ceaşcă de brânză proaspătă de casă fără grăsimi, amestecată cu o jumătate de ceaşcă de iaurt degresat şi o lingură de germeni de grâu copţi, un mar şi o brioşă din făină integrală.

Cină: 80 g de piept de pui la cuptor, fără piele, un cartof copt, o ceaşcă de spanac preparat la abur.

Ca gustare se poate opta pentru 5 curmale, o brioşă din făină de ovăz, o ceaşcă de lapte degresat.

Un total de 1.472 de calorii, 92 g proteine, 24 g grăsimi, 234 g carbohidraţi, 27 g fibre, 310 g colesterol.

Alegerea vă aparţine. Nu uitaţi să cereţi sfatul medicului înainte de orice dietă pe care vreţi să o urmaţi!

Mai multe diete sănătoase, găsiţi aici.

Imagine de Mariekekoene de la Pixabay

Exit mobile version