Sa mananci sanatos in zilele noastre poate fi o adevarata provocare: chimicale, organisme modificate genetic, alimente crescute in conditii improprii etc. Desi aparent pot fi incluse pe lista alimentelor sanatoase, unele produse iti pot face mai mult rau decat bine.
Iata 10 alimente pe care nutritionistii refuza sa le manance.
1. Oua de la gaini de crescatorie
Sunt ouale de la gainile tinute in custi, in spatii mult prea mici ca sa aiba libertate de miscare. Gainile sunt, in general, speriate si au tulburari in aparatul osos.
Alternativa: oua de la gaini de tara cu certificate ca organice.
2. Cereale procesate
Unele cereale pot fi procesate, cu un index glicemic mare si cu adaos de zahar mai mult sau mai putin ascuns, bogate in sare, conservanti etc. NU le manca!
3. Somon de crescatorie
Somonul este foarte sanatos insa cel crescut in ferme poate avea un continut ridicat de mercur, precum si pesticide si alte substante considerate cancerigene.
Alternativa: somonul salbatic.
Te mai poate interesa 5 idei de mic dejun recomandate de nutritionisti
4. Unt de arahide procesat
Daca citesti lista de ingrediente de pe borcanele cu unt de arahide vei regasi zaharul al doilea element. Ceea ce inseamna ca o mare cantitate din untul de arahide este, de fapt, zahar.
Alternativa: untul de arahide/migdale 100% natural.
5. Rosii conservate
Conservele ascund in general multa sare si mult zahar. In plus, cutiile pot contine bisfenol A, un estrogen sintetic asociat cu foarte multe probleme de sanatate. Aciditatea rosiilor face ca bisfenolul A sa intre si in celelalte alimente, cand gatesti.
Alternativa: rosii proaspete pe care sa le faci sos.
6. Semipreparate
Semipreparatele si alimentele congelate contin zahar, fructoza din sirop de porumb, sare si conservanti.
Alternativa: mancarea gatita in casa si congelata.
7. Uleiuri vegetale
Majoritatea uleiurilor vegetale este ultra procesata si contine grasimi trans. Desi grasimile saturate sunt considerate, in principal, vinovate, de fapt grasimile trans contribuie la cresterea colesterolului LDL (colesterolul rau).
Alternativa: uleiul de cocos, uleiul de masline.
8. Paine procesata, ambalata
Painea ambalata din supermarket-uri este de obicei rafinata si procesata. Asta inseamna grau si gluten procesate care dau mari batai de cap sistemului digestiv care nu le poate dizolva asa usor. In plus, acest tip de paine este de obicei bogat in sare, si uneori chiar in zahar.
Alternativa: painea de casa, painea de secara.
Citeste si: 7 alimente pe care nutritionistii le au intotdeauna in frigider
9. Carne procesata
Animalele crescute pentru a deveni materie prima in procesarea carnii sunt, de obicei, hranite cu hormoni, antibiotice, medicamente de uz veterinar. Conditiile de crestere pot sa nu fie dintre cele mai bune, asa incat posibilitatea ca animalele sa fie bolnave este destul de mare. In plus, aceste alimente procesate contin sare, nitriti (conservant si agent antimicrobian, care dau si aroma si culoare), precum si alti potentiatori de aroma si coloranti.
Alternativa: Carnea organica de la animale hranite cu iarba.
10. Margarina
Margarina este bogata in grasimi trans care se formeaza in procesul de hidrogenare (transformarea uleiurilor lichide in substanta solida).
Alternativa: Untul organic sau untul de cocos