Oboseala este un simptom si nu o boala, iar cele mai comune cauze ale sale sunt: extenuare, stresul sau lipsa somnului. Iar pentru a scapa de lipsa aceasta de energie ai nevoie de doua lucruri: sa intelegi cauza si doi sa operezi schimbari in stilul de viata.
In ultima perioada simti ca esti din ce in ce mai obosit. Si indiferent de cat dormi in weekend, luni dimineata tot lipsit de energie esti.
Oboseala de care suferi tu este des intalnita la nivel mondial. Nu mai putin de 14% dintre barbati si 20% dintre femei se plang ca, frecvent, sufera de caderi de energie.
Oboseala este un simptom si nu o boala, iar cele mai comune cauze ale sale sunt: extenuare, stresul sau lipsa somnului. Iar pentru a scapa de lipsa aceasta de energie ai nevoie de doua lucruri: sa intelegi cauza si doi sa operezi schimbari in stilul de viata.
Mai jos ai 11 moduri excelente pentru a te simti din nou plin de vigoare si energie ca la 20 de ani, potrivit forbes.com:
1. Redu numarul caloriilor consumate
Ai vazut cat de obosit te ridici de la masa dupa un pranz copios? Cand mananci, sangele este condus spre stomac iar o parte insemnata din energia ta este folosita in special pentru digestie. Tocmai de aceea este indicat sa te ridici de la masa inainte de a simti ca nu mai poti inghiti nici macar o farama.
2. Nu sari niciodata peste micul dejun
Numeroase studii au demonstrat faptul ca persoanele care iau micul dejun isi indeplinesc mai bine sarcinile, gandesc mai clar, au mai multa energie si sunt mai putin predispusi la obezitate sau supraponderabilitate.
Consuma proteine. Un studiu a aratat ca un mic dejun bogat in proteine stimuleaza metabolismul pentru 24 de ore. Cea mai inspirata alegere pentru un nivel ridicat de energie este formata din: doua oua si un bol de terci de ovaz. Renuntati la cartofi si la paine.
Citeste si: 5 alimente care iti dau energie in sarcina
3. Dormi suficient
Chiar si o ora in plus de somn iti pot imbunatati performanta si nivelul energetic. Atunci cand te afli in aceasta stare de repaos, hormoni importanti precum si alti compusi biochimici sunt eliberati. Cand nu dormi suficient, te afli intr-un dezavantaj metabolic. Mergi la culcare cu o ora mai devreme decat de obicei.
4. Fa exercitii fizice
Intotdeauna gasesti scuze pentru a nu face miscare. Insa acest obicei este unul dintre cele mai periculoase pentru corpul nostru. Oricat de ocupat ai fi, asigura-te ca vei avea o fereastra de 20 de minute pentru a alerga macar 1 kilometru sau pentru cateva serii de flotari sau abdomene. Organismul tau va avea numai de castigat de aici.
5. Ia suplimente alimentare
In cazul in care nu ai un meniu echilibrat, suplimentele sunt adevarate mane ceresti pentru organismul tau. Unul dintre cei mai importanti nutrienti responsabili pentru nivelul tau energetic este coenzima Q10, care este si un excelent combustibil pentru inima ta. De asemenea, ia in calcul vitamina D precum si un complex de calitate de vitamina B.
Nu rata nici: Dieta cu energie. Lista alimentelor care cresc nivelul de energie din organism
6. Fa o cura de detoxifiere
Pentru o saptamana macar renunta la zahar, nicotina, alcool, cofeina sau alte chimicale. Limiteaza-ti meniul la alune, nuci, stafide, fructe, legume, alimente gatite care nu contin gluten, precum terciul de ovaz, 100 de grame de peste preparat pe gratar sau la aburi sau supe, precum si suc proaspat de fructe si legume. Vei simti diferenta cand vei fi la fel de plin de energie precum la 20 de ani.
7. Combate stresul
Cand esti stresat organismul tau elibereaza hormoni precum cortizol si adrenalina, care pregatesc corpul pentru o urgenta. Una dintre cele mai bune metode pentru a scapa de stres este meditatia, insa rezultate exceptionale poti obtine prin exercitii de respiratie, bai fierbinti sau plimbari prin zone verzi, sau pur si simplu in fiecare zi sa incerci sa te relaxezi.
8. Fa-ti un control la tiroida
In cazul in care ai tensiunea arteriala oscilanta ai putea prezenta primele simptome ale hipertiroidiei. Rolul tiroidei este de a secreta hormoni tiroidieni, substante bogate in iod si care controleaza metabolismul (reactiile si procesele chimice din corp), deci dezvoltarea fizica si mentala. In cazul in care nu functioneaza in parametri normali, te simti secatuit de energie, chiar daca nu ai depus eforturi mari. Mergi si fa-ti un test TSH pentru a vedea daca ai sau nu probleme cu tiroida.
9. Stai la soare
Organismul tau produce vitamina D dupa ce a fost expus fie si numai cateva minute razelor solare. Un nivel ridicat de vitamina D scade riscul de cancer si, in acelasi timp, sporeste randamentul fizic si creste moralul. Petrece 10 minute in soare de trei ori pe saptamana pentru cresterea nivelului energetic si intarirea sistemului imunitar.
Te mai poate interesa si: Cum sa ai energie intreaga zi
10. Organizeaza-te
Nivelul tau de energie are o legatura invers proportionala cu numarul lucrurilor de care nu ai nevoie. Cu cat ai mai multe obiecte nefolositoare in preajma ta, cu atat mai putina energie vei avea. Fa-ti timp si scapa de toate lucrurile nefolositoare si nedorite pe care le detii.
11. Socializeaza
Cu cat ai mai multi prieteni si petreceti mai mult timp impreuna, cu atat mai ridicat este nivelul tau de energie. De altfel, multe studii au demonstrat faptul ca persoanele care petrec mult timp in grupuri numeroase de prieteni, au o viata mai lunga si mai sanatoasa.