Fie ca ai copilul acasa sau la cresa, cu siguranta te gandesti ca anii de gradinita se apropie. Este copilul tau pregatit sa faca pasul cel mare?
Copilul tau este dornic sa descopere si sa exploreze? Iti pune intrebari? Este insistent atunci cand are de dus pana la capat o sarcina grea? Cu cat stiu mai mult cu atat copiii vor sa stie si mai mult. Iar gradinita este mediul propice pentru ei ca sa-si dezvolte abilitatile cognitive, sa experimenteze si sa-si satisfaca toate curiozitatile.
Un copil care are un vocabular dezvoltat si care vorbeste fara probleme este pregatit de gradinita. Cercetatorii spun ca un copil nu va avea probleme la citit daca in anii de gradinita a dezvoltat un vocabular foarte cuprinzator.
Copiii trebuie sa stie si sa asculte, nu doar sa vorbeasca. Ei vor avea de ascultat povesti si apoi de facut rezumatul lor sau jucatul povestii pe roluri. Fara a se concentra pe ascultarea povestii, el nu va putea retine continutul acesteia. Cand ajunge la scoala, copilul ar trebui sa se poate concentra pe ascultarea lectiilor, urmarea indicatiilor profesorilor.
Pentru a-i dezvolta aceste abilitati, poti incepe inca de pe acum “antrenamentul”. Spune-i povesti apoi intreaba-l lucruri despre ceea ce i-ai povestit: “Ce s-a petrecut in poveste?”, “Tu ce-ai fi facut in locul personajului x?”, “Cum te-ai fi simtit daca
erai tu in locul personajului y?”.
Incurajarea dezvoltarii abilitatilor de ingrijire personala este foarte importanta pentru gradinita. Sunt copii de gradinita care nu stiu cum sa-si agate haina in cuier, cum sa-si sufle nasul singuri sau cum sa se lege la pantofi. Iar acest lucru este descurajator, pentru ca-i face pe copii dependenti de cineva.
Independenta ar trebui incurajata pentru ca este foarte importanta la gradinita si la scoala.
Un copil pregatit de gradinita ar trebui sa:
– stie sa-si dea jos haina si sa o agate in cui
– stie sa isi scoata incaltarile de afara si sa si le puna pe cele de clasa
– mearga la baie si sa se spele pe maini
– isi sufle nasul si sa-si acopere gura cand tuseste sau stranuta
– isi desfaca nasturii
– manance singur si sa isi toarne singur in pahar.
Sunt copii de gradinita atat de dependenti de parinti incat se asteapta ca educatoarele sa-i ajute in toate cele mentionate mai sus. Insa cand ai 20 de copii sau mai multi intr-o clasa, este imposibil sa-i poti ajuta pe toti la nevoie.
Pentru ca cei mai multi dintre copii invata sa-si lege sireturile abia in clasa I, este recomandat ca incaltarile de gradinita sa fie fara siret.
Un copil care intra in gradinita ar trebui sa stie sa se joace cu copii de varsta lui, sa imparta, sa lase de la el, sa nu vorbeasca urat. Daca face aceste lucruri este pregatit pentru gradinita. Daca nu, il poti ajuta.
Atunci cand va jucati impreuna si doreste ceva ce ai si tu, invata-l sa ceara permisiunea sa foloseasca acel lucru si nu sa-l smulga din mana ta. Cand copilul imparte jucariile cu alti copii, felicita-l. Cand sunt conflicte incurajeaza-l sa gaseasca singur solutii. Ajuta-ti copilul sa inteleaga si sentimentele celorlalti.
Mainile unui copil de gradinita ar trebui sa fie suficient de dezvoltate pentru a manui un creion, un lipici, plastilina sau foarfece.
Sursa: scholastic.com
Imagine de Rudy and Peter Skitterians de la Pixabay
Cuvinte cheie: copii gradinita, crestere copii, educatie copii, pregatire gradinita, pregatit de gradinita