Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California, minciunile nevinovate ii afecteaza pe copii deopotriva ca cele “serioase”. Psihologii de aici considera ca un copil va fi mai mincinos si mai dornic sa triseze, cu cat parintii (adultii) au tendinta sa-l minta.
Unora li s-a spus ca in camera alaturata ii asteapta un bol mare plin cu bomboane, iar celorlalti li s-a spus ca nu e nimic in camera de dincolo. La putin timp dupa, copiilor mintiti li s-a spus adevarul: ca in camera alaturata nu este nimic si ca li s-a spus o minciuna doar pentru a-i face mai atenti la teste, ca sa primeasca recompensa. Apoi “examinatorul” a “trebuit” sa iasa din camera, rugand copiii sa nu copieze de la ceilalti si sa stea linistiti in bancile lor.
Cand s-a intors, dupa 90 de secunde, i-a intrebat pe copii daca au fost cuminti si daca au tras cu ochiul in foaia colegilor.
Rezultatele au fost uimitoare: copiii cu varste intre 5 si 7 ani, care fusesera mintiti, au tras cu ochiul la coleg si au mintit ca au stat cuminti, in proportie de 90%. De partea cealalta, 60% dintre copii s-au uitat la vecini si au mintit in legatura cu asta.
Unii psihologi spun ca, in cazul in care vrei sa-ti educi copilul ca minciuna e ceva rau, nu trebuie sa-l minti, indiferent de circumstante. Cand copiii vor afla ca nu exista Mos Craciun, Zana Maseluta sau Iepurasul de Pasti, ei nu vor invata decat faptul ca au fost mintiti, indiferent de bunele intentii ale parintilor.
Citeste continuarea aici.
Cuvinte cheie: crestere copii, educatie copii, efecte minciuna copii, minciuni parinti