“Un copil se naste cu dorinta de a fi iubit si nu trece niciodata peste ea” – Frank Clark
Nimic nu este mai frumos in viata unui om decat copilul sau. Iar odata cu venirea pe lume a bebelusului totul se transforma. Intreaga atentie se indreapta catre micuta fiinta care are nevoie de parintii sai la fel de mult ca de celelalte elemente vitale pentru supravietuirea sa.
Sunt unii bebelusi asa numiti “cuminti” (“vai ce copil cuminte are doamna X, unde-l pui acolo sta, nici nu simti ca ai copil in casa”) care par a se multumi cu mancarea lor, patutul lor, jucariile lor si cu atentia pe care le-o acorda parintii, atat cata este ea. Ei par – si sunt – copii care nu au alte nevoi, pentru ei totul e in regula. Sunt insa alti copii care inca de bebelusi au necesitati emotionale mult mai ridicate si in afara de elementele vitale traiului lor, ei au nevoie de mult mai mult decat atat: sa fie tot timpul tinuti in brate, sa nu doarma singuri in patut, sa fie tot timpul alaturi de parinti, una peste alta sa obtina atentia si afectiunea maxima de la parintii lor. Iar daca n-au parte de aceste lucruri plang, plang si iar plang.
Plangand mult, se autoambaleaza si mai mult, sistemul lor nervos devine mai fragil si vulnerabil si le vine sa planga si mai mult din orice.
Asa incat, unii parinti pot ajunge epuizati de un astfel de tip de copil in timp ce altii il inteleg si fac tot ce le sta in putinta sa il creasca fericit si armonios, admitand ca cel mic e altfel decat alti copii insa nefiind o problema in asta. Asa cum unii sunt blonzi altii bruneti, unii mai grasuti si altii prea slabuti, asa sunt si pe plan emotional si sufletesc diferiti. Sa invatam sa ii recunoastem si sa ii iubim pe toti la fel de mult si neconditionat!
Dr. William Sears, celebru medic pediatru, confruntat cu zeci de mii de cazuri de copii in lunga sa cariera si la randul sau tata a 8 copii, a introdus termenul de “high need baby”, adica un copil care are necesitati emotionale si fizice mult mai ridicate decat ceilalti copii considerati de multa lume drept “copii buni”, tocmai ca sa ii ajute pe parinti sa inteleaga exact psihologia copiilor mici si foarte mici.
Citeste continuarea aici.
Cuvinte cheie: crestere copii, educatie copii, educatie pozitiva, nevoi emotionale copii