Copilul tau face varsta de gradinita si te gandesti daca este pregatit de gradinita. Va suporta sa fie despartit de parintii lui cat este la gradinita? Unii copii se obisnuiesc mai usor, altii mai greu cu separarea de parinti.
– urmareste cum reactioneaza la situatiile noi. Incurajeaza-l sa isi puna sentimentele in cuvinte. Reasigura-l ca te intorci: “Stiu ca iti va fi dor de mine cat timp vei fi la gradinita. Si mie imi va fi dor de tine, insa voi veni sa te iau iar cand ajungem acasa vom lua o gustare si vom citi o poveste”.
– daca esti un parinte ultraprotector, slabeste “curelele”, astfel incat sa nu-i transmiti copilului tau mesajul ca este neputincios.
– exerseaza inainte de inceperea gradinitei, lasandu-l cu cineva de incredere pe perioade de timp la inceput mici, apoi crescand gradat.
– dupa ce ai ales gradinita, du-l pe cel mici sa isi cunoasca educatoarea, ingrijitoarele si celelalte persoane care urmeaza sa aiba grija de el.
Autodisciplina este un element foarte important pentru fiecare om in parte, insa invatarea ei necesita multa rabdare si dragoste, dar mai ales consistenta si repetitie. Copilul tau nu va avea probleme la gradinita daca va sti sa trateze obiectele si oamenii cu grija, daca intelege ca nu este in regula sa raneasca pe cineva si sa vorbeasca nerespectuos, daca va urma regulile educatoarei.
Cu timpul, copilul va invata sa-si exprime temerile, emotiile, sa asculte fara sa intrerupa, sa stea calm chiar si atunci cand este dezamagit sau frustrat.
Copiii invata experimentand. Ei isi vor capata independenta si increderea de sine facand lucruri singuri: sa se imbrace singuri, sa isi incheie nasturii sau fermoarul, si chiar sa isi lege sireturile etc. Pana cand cel mic va reusi sa ajunga la capitolul legat sireturi, este indicat sa-i iei incaltarile de gradinita cu arici sau elastic.
Bunele maniere sunt foarte importante in societate. Ca sa iti inveti copilul bunele maniere, trebuie mai intai sa fii un bun exemplu pentru el. Cuvintele “Te rog”, “Multumesc”, “Scuza-ma” nu trebuie sa lipseasca din vocabularul vostru. Bunele maniere de la masa sunt, de asemenea, foarte importante. Inainte de a intra la gradinita copilul trebuie sa stie sa stea linistit la masa, sa se ridice cand si ceilalti au terminat, sa ceara politicos ceea ce are nevoie (paine, lingura etc.). Politica exemplelor pozitive este indicata. Arata-i de fiecare data un copil care s-a comportat civilizat intr-o anume situatie. Reaminteste-i de fiecare data copilului tau sa fie politicos, pana cand acest lucru ii va intra in reflex. Lauda-l de fiecare data cand a facut un lucru bun.
Un lucru de mare ajutor este sa-ti ajuti copilul sa inteleaga ca oamenii sunt diferiti, ca fiecare copil are propriile caracteristici (forma, marime, abilitati, rasa, credinte). Acceptarea inseamna intelegerea varietatii, iar oamenii trebuie tratati la fel indiferent daca sunt asemenea noua sau diferiti de noi.
Iata care sunt semnele pe care ar trebui sa le urmaresti:
– accepta modificarile din rutina
– este atent la o activitate de la inceput pana la sfarsit
– anticipeaza urmatoarea activitate cu entuziasm
– are un simt al responsabilitatii dezvoltat
– comunica si cere ajutor
– vorbeste cu alti copii si interactioneaza cu ei jucandu-se
– isi asteapta randul si imparte jucariile
– imita un adult intr-un joc
– stie ca si alti oameni au nevoi, nu numai el
– are grija de lucrurile lui si respecta posesiunile altora.
Sursa: focusonthefamily.com
Imagine de natik_1123 de la Pixabay
Cuvinte cheie: copii gradinita, educatie copii, pregatit de gradinita