Chiar daca tie nu ti se pare un motiv de suparare, arata-i copilului ca ceea ce simte el este important pentru tine. Daca loveste sau musca, ia-l in brate si spune-i: “Stiu ca esti suparat si este in regula sa fii nervos, insa nu este in regula sa musti/sa lovesti!”. In acest fel il asiguri ca nu este “ciudat” pentru ca e nervos si ca toti oamenii se confrunta cu asa ceva. Numai ca unii stiu cum sa-si gestioneze mai bine trairile puternice.
Cauta la librarie carti care sa contina povesti cu copii care musca si care lovesc, pe care sa i le citesti. In acest fel isi va da seama ce comportamente sunt gresite si de ce.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.
Cuvinte cheie: copil care musca si loveste, copil musca, crestere copii, educatie copii
Ca parinti, trebuie sa aratam autocontrol si sa folosim cuvinte calde daca dorim ca si copiii nostri sa se poarte in acest fel. Este foarte usor sa raspundem prin tipete si cu manie, insa trebuie sa ne reamintim ca cei mici cauta indicii prin care sa-si controleze impulsurile si sa-si rafineze actiunile. Desi poate fi jenant sa ai un copil care continua sa-si brutalizeze prietenii in orice imprejurare, trebuie sa intelegi ca purtarile sale negative exista tocmai datorita faptului ca micutul inca incearca sa priceapa ce-i cu sociabilitatea. Nu e un lucru usor, asadar nu exagera si nu o lua personal.