Ai observat ca atunci cand este nervos, copilul tau loveste sau musca? Nu iti face griji! Pana la un punct, aceasta atitudine este normala, mai ales in primii ani de viata. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iei masuri ori de cate ori copilul tau are acest comportament.
Data viitoare cand copilul tau te loveste, accepta-i si valideaza-i frustrarile. “Stiu ca esti suparat si este in regula sa fii furios, insa nu este in regula sa lovesti pe cineva”, asa este indicat sa sune o fraza prin care sa-i arati copilului ca ceea ce simte el este normal, dar ca sunt si alte modalitati prin care iti poti manifesta emotiile puternice.
Intrebari de genul “Cum te-ai simti daca te-ar musca cineva?” nu isi au rostul. Copiii mici nu au o maturitate emotionala care sa dezvolte empatia. Aplica doar consecinte logice – “daca lovesti/musti pe cineva in parc mergem acasa” sau “daca mai musti/lovesti ca sa nu-ti ia cineva jucaria, ramai fara ea” etc.
Daca cel mic are obiceiul sa muste sau sa loveasca atunci cand este in parc si alti copii vor sa joace cu lucrurile lui sau atunci cand sora mai mare sare in pat, de exemplu, il poti preveni ca urmeaza sa ajungeti in parc si ca unii copii sa vina la jucariile lui sau ca sora lui e mai nazdravana si adora sa se distreze asa. In plus, poti evita situatiile care il streseaza. Pleaca din parc mai devreme daca stii ca reactioneaza violent cand este obosit sau ii este foame.
Cuvinte cheie: copil musca, crestere copii, educatie copii, sfaturi sa te descurci cu copilul care loveste