Pentru orice cuplu care isi doreste copii, confirmarea sarcinii este o veste nemaipomenita intampinata cu multa emotie. Curand, cei doi parteneri – viitori parinti se angreneaza intr-un veritabil circuit de ingrijire prenatala: analize medicale, vizite regulate la medicul ginecolog, ecografii, gimnastica si masajul gravidei, participarea la clase prenatale etc.
In domeniul medical, termenul de sarcina pretioasa se refera la sarcina obtinuta cu mari eforturi, dupa multe incercari nereusite, uneori dupa nenumarate avorturi spontane, la o varsta inaintata sau in urma unor proceduri medicale specifice ca fertilizarea In-Vitro. Este ca si cum cu cat mai greu o femeie ramane insarcinata, cu atat mai mult pretuieste sarcina si mai tarziu, copilul, cu atat mai mult ii este teama sa nu piarda ceea ce in sfarsit abia a reusit sa obtina. Nivelul de stres pe care il resimt viitorii parinti este coplesitor.
Care sunt oare riscurile potentiale care il privesc pe acesta? Din punct de vedere statistic, se observa tendinta parintilor de a-l menaja pe acest copil de toate frustrarile, chiar si de cele minime absolut necesare dezvoltarii individuale, transfomandu-l rapid intr-un copil-rege (King or Queen baby), caruia i se ofera totul pe tava, caruia nu i se spune nicicand NU, care are permanent pe cineva in spatele lui gata sa-l prinda in cazul in care se impiedica. Teama pierderii, care este a parintilor desigur, si nu a lui, il insoteste permanent limitandu-i potentialul de explorare, descoperire si exprimare. Cei din jur, parinti, bunici, bone sunt langa el pentru a-i satisface toate cerintele si el invata repede pe de rost acesta lectie.
Citeste continuarea aici.
Cuvinte cheie: copil rege, crestere copii, educatie copii