Copiilor, mai ales cand sunt mici, le place foarte mult rutina. Nu se simt in siguranta daca sunt luati prin surprindere. Asa ca este bine sa le impui cam aceleasi ore de masa, de joaca, de somn si mai ales acelasi gen de pedepse/recompense pentru acelasi mod de comportament.
Chiar daca distractia in familie este foarte importanta, copiii mici simt nevoia sa aiba momente de unu-la-unu cu fiecare parinte in parte. Asa ca rezerva-ti pe zi macar o jumatate de ora pe care sa i-o dedici in totalitate numai lui.
Nu trebuie sa cazi nici in extrema cealalta, in care copilul nu face nimic de unul singur pentru ca tu esti mereu dispus(a) sa-l ajuti. Lasa-l sa se chinuie putin sa ia jucaria preferata pusa pe un raft putin mai inalt sau sa se incalte, chiar daca a bagat piciorul in pantoful gresit. Atat timp cat o actiune nu-i pune viata in pericol, este bine sa fie lasat sa o duca pana la capat, indiferent de rezultatele pe care le obtine. Regula lovitului cu capul de pragul de sus functioneaza inca de la cele mai fragede varste. In plus, copilul nu va ajunge niciodata sa invete din propria experienta daca nu gaseste singur solutii la problemele cu care se confrunta.
Cuvinte cheie: crestere copii, educatie copii, greseli educatie, greseli parinti, greseli pe care le faci in educarea copilului