Sfatulparintilor.ro

Salazion (Chalazion). Ce trebuie sa stii despre inflamatia pleoapei

SALAZION - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - eye-1132531_1920

Salazion sau Chalazion este denumirea pentru inflamatia pleoapei. Salazionul este cauzat de blocarea glandei meibomiane. Salazionul se poate dezvolta atat pe pleoapa superioara, cat si pe cea inferioara. Din fericire, de cele mai multe ori, salazionul dispare fara tratament. Salazia este termenul utilizat pentru mai multi salazioni.

Salazion sau ulcior?

Deseori, salazionul este confundat cu ulciorul (intern sau extern). Ulciorul intern reprezinta infectia la glanda meibomiana. Ulciorul extern repezinta infectia la foliculul de par sau glanda sudoripara. Ulciorul este dureros, in timp ce salazionul nu. Cere sfatul medicului daca suspectezi ca ai salazion, mai ales daca iti blocheaza vederea sau daca ai avut salazia in trecut.

Salazion – Cauze si factori de risc

Salazionul este cauzat de blocajul unei glande mici (meibomiana) aflate pe ploapa de sus sau pe cea de jos. Uleiurile produse de aceasta glanda mentin ochiul umed. Glanda meibomiana poate fi afectata de inflamatii sau virusuri, ceea ce poate conduce la aparitia salaziei.

Salazia este foarte des intalnita in randul oamenilor care s-au confruntat cu afectiuni inflamatorii precum seboreea, acneea, rosaceea, blefarita cronica, inflamarea pleoapei pe termen lung. De asemenea, conjunctivita virala sau orice alta infectie a zonei pleoapei poate conduce la salazion.

foto: Michal KlajbanOwn work

Salazion – Simptome si diagnostic

Salazionul apare ca un nodul benign nedureros sau o inflamatie pe pleoapa superioara sau inferioara. Inflamatia poate aparea la un singur ochi sau la ambii. In functie de marimea nodulului, salazionul poate afecta sau chiar bloca vederea.

Desi nu sunt simptome comune, salazionul mai poate fi semnalat prin roseata, inflamatie si durere, daca apare si o infectie.

Diagnosticul este pus de catre medicul oftalmolog dupa o examinare atenta a nodulului si intrebari specifice. El va determina daca inflamatia este ulcior, salazion sau alta afectiune.

Citeste si despre Cele mai intalnite boli de ochi la copii

Salazion – Tratament

Salazionul poate disparea fara tratament. Medicul poate recomanda comprese calde deasupra pleoapei (timp de 10 minute). Acestea ajuta la drenarea glandelor blocate. Spala-te bine pe maini inainte sa-ti atingi ochiul. De asemenea, este chiar recomandat sa nu te atingi mereu pe zona respectiva si mai ales cu mana nespalata. Medicul mai poate recomanda masarea usoara a nodulului de cateva ori pe zi. In niciun caz nu stoarce salazionul.

In functie de situatie, medicul poate recomanda tratament cu antibiotic, creme si picaturi speciale. Iar daca in urma acestora salazionul nu dispare, se poate ajunge la injectii cu corticosteroizi sau interventii chirurgicale.

Salazion – Complicatii

Salazionul nu creeaza, de obicei, complicatii. Insa, daca este de dimensiuni mari, acesta poate presa pe cornee, creand iregularitati la suprafata ochiului, inclusiv astigmatism. Acest lucru poate conduce la blurarea vederii.

Te mai poate interesa si: Boli de ochi: Cum sa recunosti simptomele unor probleme oculare

Salazion – Prevenire

Salazionul poate fi prevenit cu o igiena temeinica. Ai grija sa fii spalat pe maini de fiecare data cand atingi ochii. Nu apropia de ochi obiecte murdare. Atentie sporita la lentilele de contact.

Daca suferi de o anumita boala care poate favoriza aparitia salazionului, urmeaza intocmai instructiunile medicului.

Surse: barraquer.com, allaboutvision.com, healthline.com

Exit mobile version