Griji, griji si iarasi griji! Sa te ingrijorezi nu te ajuta sa rezolvi problemele. De fapt, daca nu ai o gandire pozitiva, nu vei face altceva decat sa te adancesti in anxietate. Ce face cel mic la scoala, cum evolueaza starea de sanatate a parintilor, probleme financiare, incertitudinea locului de munca, cate si mai cate astfel griji avem in fiecare zi pe cap.
Cu totii ne confruntam cu astfel de situatii, diferenta dintre cei care reusesc sa le rezolve si cei care nu se afla tocmai in gandirea pozitiva. Iata cateva sfaturi pe care ar trebui sa le urmezi daca vrei sa nu-ti mai faci griji.
Gandire pozitiva – sfatul #1: Cum scapi de grijile de la locul de munca?
In aceste vremuri grele din punct de vedere economic, un job este departe de a fi un lucru cert, asa ca toti ne facem griji intr-un fel sau altul cu privire la viitorul nostru profesional. Pentru a evita prea mult strest este bine sa fii cat mai realist. Chiar daca in general este un moment dificil economic, trebuie sa stii exact ce se intampla cu firma ta sau la locul tau de munca. Discuta cu seful tau si afla cum poti sa iti consolidezi postul si sa devii indispensabil. Afla ce proiecte cheie desfasoara firma si implica-te. Indiferent de caz, este bine sa fii atent si prevazator.
Gandire pozitiva – sfatul #2. Esti stresat ca nu stii ce sa faci pentru siguranta si bunastarea copiilor tai
Este normal sa ai mereu in vedere bunastarea copiilor tai si sa fii un parinte atent si implicat, dar trebuie sa accepti ca nu vei putea sa controlezi totul in viata lor. Grijile cu masura sunt semn ca esti parinte bun si dedicat. Prea multe griji pentru cei mici pot proveni si din cauza faptului ca tu ca si copil te-ai simti neglijat si acum compensezi. In privinta sanatatii copiilor tai, este indicat sa gasesti un pediatru pregatit care sa te ajute si pe tine nu numai pe cei mici. El trebuie sa iti explice ce motive reale ai de ingrijorare, daca exista vreunele. In definitiv, trebuie sa inveti sa accepti incertitudinile. Copiii trebuie sa invete singuri sa se ridice daca au cazut.
Citeste si: Gandirea pozitiva: Formula castigatoare prin care te ajuta la munca
Gandire pozitiva – sfatul #3. Uita de dezastrele naturale si terorism
Stirile ce apar zilnic la televizor pot inspaimanta si face paranoic chiar si pe cea mai calma persoana. Cand mai auzi asemenea stiri, schimba canalul sau pur si simplu inchide televizorul sau radioul. Gandeste-te realist ce sanse sunt ca un atac terorist sau o calamitate naturala sa apara in orasul in care locuiesti tu. Pentru a depasi astfel de griji, trebuie sa inveti sa faci diferenta intre posibilitati reale sau doar frica indusa de canalele media. Mintea noastra are tendinta de a se concentra pe cele mai negative vesti auzite. Dar gandeste-te ca sunt atatea lucruri mai probabil sa se intample inaintea unui atac terorist.
Gandire pozitiva – sfatul #4. Sanatatea ta e simplu de tinut sub control
Pe masura ce inaintam in varsta, cu totii ne confruntam cu noi dureri si posibile boli. Este cu atat mai posibil sa te ingrijoreze acest aspect daca ai in familie cazuri nefericite. Ca sa iti linistesti mintea, prezinta-te la doctor si roaga-l sa investigheze in mod special aspectele ce te nelinistesc pe tine. Apoi concentreaza-te asupra schimbarilor in bine pe care le poti face in dieta si programul tau pentru a iti ameliora starea de sanatate sau a iti fortifica sistemul imunitar.
Gandire pozitiva – sfatul #5. Banii trebuie tinuti sub control
Chiar si cei care castiga bine si au bani pusi de-o parte pot sa intampine oricand greutati financiare cauzate de pierderea locului de munca, sau din cauza unei boli. Esti predispus la a-ti face griji din cauza banilor daca ai crescut intr-o familie care s-a confruntat mereu cu astfel de probleme. In alte cazuri, oamenii compenseaza cu bani problemele si lipsurile din viata sentimentala sau familiala. Ca sa iti treaca grijile nejustificate trebuie sa te organizezi. Fa o lista din care sa rezulte clar situatia voastra: cat castigati, cat aveti pusi de-o parte si cat datorati. Daca concluzia nu este asa proasta, este clar ca iti faci griji degeaba si mai bine te-ai concentra pe probleme reale.
Te mai poate interesa si: 10 carti de dezvoltare personala care ti-ar putea schimba viata
Gandire pozitiva – sfatul #6. Starea relatiei tale de cuplu trebuie discutata cu partenerul
Toata lumea trece prin probleme in casnicie si nimeni nu are un cuplu perfect, indiferent ce ai crede tu, cand vezi lucrurile din afara. Priveste cat mai clar relatia ta si noteaza-ti pe hartie ingrijorarile. Asa le vei evalua mai usor si iti vei limpezi mintea. Cand le vezi scrise negru pe alb, este posibil sa realizezi cat de marunte si stupide sunt unele dintre ele si cat de importante sunt alte intamplari si sentimente care va leaga. Gaseste un moment bun de a discuta calm, dar sincer cu partenerul si a ii impartasi nelinistile.