Sfatulparintilor.ro

Alimente care creeaza dependenta. Te-au prins si pe tine?

Alimente care creeaza dependenta - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - black-coffee-1867753_1920

Nu poti rezista unei felii sau doua ori trei de pizza? S-ar putea sa fii dependent.

Cercetatorii de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Michigan si Centrul de cercetare a obezitatii din Spitalul St. Luke din New York au dorit sa afle care sunt alimentele care creeaza dependenta.

Ei au ajuns la concluzia ca alimentele super procesate pot declansa un raspuns asemanator dependentei in cazul unor persoane care le consuma din abundenta. De asemenea, cercetatorii au observat ca aceste alimente au trasaturi comune cu drogurile care dau dependenta.

Dependenta alimentara este caracterizata de:

– pierderea controlului asupra consumului;

– continui sa o consumi in ciuda consecintelor negative;

– inabilitatea de a reduce consumul in ciuda dorintei de a face acest pas.

Un studiu neuroimagistic a aratat modele similare in creier intre dependenta alimentara si dependenta de droguri. Ca si in cazul altor dependente si la dependenta alimentarea s-a observat activarea in creier a zonei responsabile cu recompensa.

Studiile pe animalele din laborator au observat ca alimentele precum oreo, fursecuri, cheesecake si inghetata starnesc poftele alimentare.

Pentru a descoperi care sunt alimentele cu cel mai mare succes la oameni, cercetatorii au rugat 500 de subiecti sa raspunda unui sondaj pentru a observa care dintre alimente erau cele mai asociate cu tulburarile alimentare. Printre acestea se numara inabilitatea de a renunta la un aliment sau pierderea controlului asupra consumului sau sentimentul ca nu mananci suficient de mult un aliment.

Citeste si: Cum sa renunti la dulciuri in 5 zile

Alimentele din sondaj au fost impartite in patru categorii:

– ciocolata/cartofi prajiti: bogate in grasimi si carbohidrati/zahar rafinat;

– cascaval/bacon: bogate in grasimi insa fara carbohidrati/zahar rafinat;

– pretzels/bauturi carbogazoase: bogate in carbohidrati/zahar rafinat insa nu si in grasimi

– broccoli/pui: sarace atat in grasimi cat si in carbohidrati/zahar rafinat.

In general, cercetatorii au descoperit ca alimentele superprocesate cu un indice glicemic mare erau asociate cu problemele alimentare.

Totodata, este interesant de remarcat faptul ca barbatii aveau mai multe probleme cu unele produse neprocesate ( friptura, nuci, cascaval) decat femeile.

Iata lista:

Pizza, ciocolata, cipsuri, prajiturele, inghetata, cartofi prajiti, cheeseburger, bauturi carbogazoase, produse de patiserie, cascaval, bacon, pui prajit, bake rolls, floricele de porumb (cu unt), cereale dulci, bomboane gumate, friptura, briose, nuci, oua.

Desi unele produse de pe lista nu sunt procesate, oamenii de stiinta au observat ca produsele procesate au mai multe substante ce creeaza depedenta precum grasimile, carbohidratii si zaharul. Adica doza de grasime si zahar adaugata este mult mai mare decat ar fi normal. In plus, au notat ei, combinatia zahar-grasimi se gaseste rar in natura.

In afara dozei concentrate, procesarea accelereaza rata cu care substantele ce dau dependenta sunt absorbite in sistemul circulator. Prin procesare se inlatura fibrele, proteinele si apa care, in mod natural, incetinesc absorbtia, cresc nivelul glicemiei, actiune ce accelereaza zonele din creier implicate in dependenta.

Nu rata nici: 7 alimente care cresc nivelul de dopamina din creier. Acesta este secretul fericirii!

Studiile au aratat ca zaharul da mai multa dependenta decat cocaina si fructoza poate genera la fel de multa dependenta ca si alcoolul.

Studiile pe animale au demonstrat cat de multa dependenta creeaza zaharul. Creste dorinta de a-l avea, iar cand este eliminat din alimentatia cobailor apar simpotome precum anxietatea, scrasnitul dintilor si agresivitatea.

Cercetatorii au observat ca unele persoane par a avea predispozitie pentru dependenta. Iar cand acest lucru vine in contact cu aceste alimente atunci apar probleme foarte mari.

Neuropsihologul Diane Robinson a scos in evidenta aspectele emotionale ale mancarii. Ea a notat ca inca din primii ani de viata oamenii devin atasati emotional de alimente. Pentru mult, mancare devine consolare pentru suparare, recompensa pentru un comportament corespunzator sau vedetele sarbatorilor si aniversarilor. Chiar si mirosul anumitor alimente pot cauza supraalimentarea.

Sursa: foodrevolution.org

Imagine de Pexels de la Pixabay

Exit mobile version