Sfatulparintilor.ro

Ce spune culoarea ochilor despre tine

Ce spune culoarea ochilor despre tine

Ochii sunt fereastra catre univers, dar si una dintre minunile corpului uman. Am venit pe lume cu aceste “camere de luat vederi” extraordinare care transforma fotonii de lumina in imagini tridimensionale. Multi oameni nici macar nu realizeaza cat de norocosi sunt ca au ochi si ca pot vedea, mai ales ca la nivel mondial 39 de milioane de oameni sunt orbi, iar de 6 ori mai multe persoane au probleme de vedere. Asa ca, daca acum poti citi acest articol, fii recunoscator si considera-te binecuvantat ca poti vedea.

Dincolo de miracolele biologice, ochii au reprezentat o sursa de inspiratie pentru cercetatorii din toate domeniile. Va prezentam in continuare cateva dintre descoperirile lor.

Ochi inchisi la culoare vs ochi deschisi la culoare

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Pittsburg, femeile cu ochii deschisi la culoare nasc mai usor decat cele cu ochii inchisi la culoare. Tot ei au descoperit ca persoanele cu ochii deschisi la culoare au nevoie de mai mult alcool pentru a se imbata, decat cei cu ochii inchisi la culoare. De vina este melanina, pigmentul care da culoare ochilor. Cu cat este mai multa, cu atat ochii sunt mai inchisi la culoare, si cu atat persoana respectiva este mai sensibila la alcool.

Un studiu publicat in jurnalul Personality and Individual Differences a scos la iveala faptul ca melanina faciliteaza si conexiunile electrice de la nivelul creierului. Astfel, persoanele cu ochii inchisi la culoare au viteza de reactie mai mare decat cele cu ochii deschisi la culoare. In schimb, persoanele cu ochii deschisi la culoare sunt mai bune la activitatile care necesita planificare, cum ar fi invatatul sau jocul de golf.

Citeste si: De ce se nasc copiii cu ochi albastri

Cum rezulta culoarea ochilor

De ce unii copii se nasc cu ochii albastri, pentru ca la maturitate sa aiba ochii caprui sau negri? Cauza este cantitatea de melanina din celulele irisului. Mai multa melanina genereaza culoarea caprui sau negru, pe cand mai putina inseamna ochi albastri. Cand se nasc, bebelusii au foarte putina melanina, insa dupa o perioada de 6, pana la 36 de luni, nivelul acestei proteine se modifica, generand culoarea definitiva a ochilor copilului.

Nu rata nici: De ce se zbate ochiul. Cele mai des intalnite 8 cauze si solutiile lor

Cea mai des intalnita culoare a ochilor

Cercetatorii spun ca nu exista doar culorile clasice: albastru, verde, caprui negru. Ochii au o paleta foarte larga de culori, de la cel mai deschis albastru, la cel mai inchis maro. Cea mai mare variatie de culori este intalnita in randul europenilor. Cea mai des intalnita culoare este caprui, iar pe locul doi se situeaza albastru/gri. Cea mai rara culoare a ochilor este verde.

Anomalii oculare

Exista si doua anomalii ale culorii ochilor, insa sunt foarte rare. Una se manifesta in randul persoanelor care sufera de albinism. Acesti oameni nu au aproape deloc melanina, iar ochii lor par roz sau rosii pentru ca li se vad vasele de sange de la nivelul irisului. O alta anomalie este heterocromia, ceea ce inseamna ca o persoana are ochii de culori diferite sau irisul are doua culori distincte.

Te mai poate interesa si: Ochi umflati. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Afla ce remedii poti utiliza

Sursa: spiritscienceandmetaphysics.com

Imagine de Pexels de la Pixabay

Exit mobile version