Sfatulparintilor.ro

5 lucruri ciudate despre somn. Trebuie sa le stii si tu!

lucruri ciudate despre somn - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sleep-2366747_1920

Toti oamenii il practica – din ziua in care se nasc pana in clipa in care mor – si este unul dintre lucrurile la care nu se gandesc prea mult. Pana la sfarsitul vietii, oamenii petrec aproximativ o treime din ea dormind. In opinia lui Thomas Edison somnul este o pierdere importanta de timp. Iata si cateva lucruri ciudate despre somn.

Toatele animalele au nevoie de somn pentru a functiona corespunzator. Indiferent ca este vorba despre oameni, despre care se crede ca au nevoie de opt ore de somn pentru a fi plini de energie, sau de girafe, spre exemplu, care nu au nevoie de mai putin de doua ore de odihna pe zi, somnul este cu adevarat ciudat.

Paralizia in timpul somnului sta la baza multor legende

Acest fenomen are loc atunci cand oamenii se trezesc brusc si nu pot sa se miste. Ei se afla la granita dintre somn si starea constienta. De multe ori, persoanele acestea se trezesc cu senzatia ca nu sunt singuri in camera. Unele dintre ele au sustinut ca au vazut demoni alaturi de ei. Afectiunile care interfereaza cu tiparul obisnuit al somnului, ca de exemplu narcolepsia, pot face ca episoadele de paralizie la trezire sa se manifeste si mai frecvent.

Mitologia are cateva explicatii legate de acest fenomen. In povestile europene, vinovat pentru paralizie este incubus – un demon zburator. In Brazilia, vizitatorul din cosmar este delfinul roz, in timpul zilei, si un seducator in timpul noptii. In Japonia, paralizia este cauzata de vizita unui diavol care isi orbeste victimele cu o funie de fier. In Caraibe, spiritele care stranguleaza oamenii noaptea sunt de fapt sufletele unor copii care murit inainte de a fi botezati. In unele zone din Africa se crede ca paralizia este cauzata de zombi, iar alti oameni dau vina pe vizita unor extraterestri.

Citeste si: Descoperiri RECENTE despre cum sa dormi mai bine

Somnambulismul a evoluat

In trecut, oamenii erau ingrijorati de faptul ca s-ar putea ridica din pat in mijlocul noptii si sa umble pe strada in timp ce dorm. Acum, activitatile nocturne „tin” pasul cu tehnologia moderna. Astfel au aparut trimiterea de SMS sau tremiterea de e-mail-uri in timpul somnului. Asa ca, daca ai primit dupa miezul noptii un mail bizar, de care persoana care ti l-a trimis spune ca nu are harar, sunt sanse ca ea sa spuna adevarul.

Actiunea de a trimite SMS-uri sau de a raspunde la e-mail-uri a devenit o parte integranta a omului modern, asa ca nu este de mirare ca unii oameni nu se opresc nici in somn sa repete activitatile din timpul zilei.

Stresul si epuizarea pot creste sansele de a experimenta astfel de actiuni. Tocmai de aceea, este recomandat ca mobilul sa fie oprit noaptea, departe de pat. Trebuie spus ca somnambulismul interfereaza cu somnul adanc. Ceea ce inseamna ca tei vei trezi obosit a doua zi dimineata. Iar epuizarea nu face decat sa creasca riscul sa experimentezi din nou astfel de activitati nocturne.

Numaratul oilor nu functioneaza

Daca nu poti sa adormi sunt sanse mari sa fii sfatuit sa numeri oi pentru ca Mos Ene sa te viziteze. Ideea de a numara oi isi are originea in antichitate – cand se practica intens oieritul. Pe atunci, in timpul noptii ciobanul era ingrijorat ca vreun pradator i-ar putea rapi mioarele, asa ca, din cand in cand, isi numara animalele pentru a fi sigur ca nu-i lipseste niciuna. In cele din urma, pastorul obosit adormea.

Din nefericire insa, daca tu nu poti sa dormi, numaratul oilor nu va avea acelasi efect. Ideea din spatele numararii oilor este sa iti ocupi mintea cu o sarcina monotona. In acest fel, grijile legate de ce vei face maine la birou, ori stresul de peste zi vor fi uitate. Problema este ca numaratul este atat de plictisitor incat gandurile negative se vor intoarce in ciuda eforturilor tale de a le indeparta. Mai bine ai incerca sa-ti imaginezi ceva relaxant, activitate in care creierul este un pic solicitat.

Nu rata nici: Cat trebuie sa dormi ca sa iti functioneze creierul perfect

Pericolul privarii de somn

Lipsa somnului, pe termen lung, poate face ravagii atat asupra organismului, cat si a creierului. Daca nu dormi cateva zile la rand, vei incepe sa ai halucinatii, tensiunea arteriala va creste, te vei confrunta cu pierderi de memorie, vei fi iritat si vei suferi din cauza depresiei.

Privarea de somn, voluntara sau involuntara, poate duce la cresterea in greutate, la momente de pierdere a constientei si afectarea, permanenta, a sistemului imunitar. Ba, mai mult, s-au auzit de oameni care au murit dupa ce nu au dormit trei nopti la rand.

Simtul mirosului scade in timpul somnului

Toti oamenii stiu cat de importante sunt detectoarele de fum si gaze, insa putin stiu si de ce. Ai putea crede ca nu ai cum sa nu simti mirosul fumului si sa nu actionezi in consecinta pentru stingerea incendiului. Cu toate acestea, abilitatea omului de a reactiona la mirosuri se schimba atunci cand doarme. Mirosul nu trezeste pe nimeni spre deosebire de zgomotul puternic.

Aceasta teorie a fost verificata de cercetatorii la la Universitatea Brown. Astfel, in cadrul studiului mai multi voluntari au fost expusi la diverse mirosuri in timpul somnului. Rezultatele testului au demonstrat ca indiferent de mirosul la care au fost expusi (de la menta la fum) participanti la studiu n-au avut nicio reactie. In schimb, atunci cand aceiasi voluntari au fost supusi unor zgomote puternice s-au trezit chiar si din cel mai adanc somn.

Te mai poate interesa si: 6 motive ca sa dormi minimum 7 ore pe noapte

Sursa: listverse.com

 Imagine de TastyCinnamonn de la Pixabay

Exit mobile version