Sfatulparintilor.ro

De ce nu e bine sa arunci coaja fructelor. Afla la ce o poti folosi

De ce nu e bine sa arunci coaja fructelor - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_163941670_L

De la ingrijirea pielii si pana la lustruirea pantofilor, iti prezentam in continuare modurile surprinzatoare in care poti folosi coaja fructelor si a legumelor dupa ce le consumi.

Mere

Se pare ca bunica avea pana la urma dreptate: un mar pe zi chiar tine doctorul la distanta, dar numai daca nu-l cureti de coaja. Oamenii de stiinta au descoperit ca acidul ursolic – substanta care face coaja merelor sa luceasca – ofera o gama larga de beneficii pentru sanatate, incepand cu stimularea cresterii musculare si pana la reglarea nivelului de colesterol si a glicemiei.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

Piersici

Piersicile sunt un super-aliment adesea ignorat, dar coaja lor este plina de nutrienti cu proprietati importante pentru sanatatea pielii, fie ca o consumi impreuna cu fructul, fie ca o folosesti la prepararea unui scrub facial. Bogata in potasiu si vitamina A, ce ajuta la hidratarea si revitalizarea pielii, coaja de piersica iti intareste imunitatea, elimina toxinele din organism si protejeaza ochii de cataracta, scazand totodata riscul de cancer, boli de inima si artrita. O mai poti utiliza si in scop cosmetic, punand putin zahar pe coaja de piersica (pe partea carnoasa) si exfoliind usor tenul, pentru a-l face mai stralucitor.

Lamai si lime

Ambele fructe contin acid citric, asa incat coaja lor e folositoare la lustruirea alamei, a cuprului si a altor metale neferoase. Nu ezita sa cureti cu ea diverse obiecte din casa, inclusiv bijuteriile handmade, iar pentru rezultate mai bune presara peste ea putin bicarbonat de sodiu. Mai poti adauga coji de lamaie si lime in sticla de vodka si vei obtine o infuzie plina de aroma, cu care sa-ti uimesti invitatii. Si uleiul de masline pe care il folosesti la gatit poate fi revigorat cu ajutorul cojilor de lamaie, in special daca nu mai este la fel de proaspat – lamaia il va reimprospata si ii va da o aroma interesanta. In plus, poti scapa de mirosul neplacut din cuptorul cu microunde daca fierbi inauntru, intr-un bol, coaja si suc de lamaie, diluat intr-o cantitate egala de apa. Bolul trebuie sa fie neacoperit, iar amestecul sa fiarba in jur de 10 minute.

Citeste si: De ce nu e bine sa mananci fructe seara. Cand este recomandat consumul de fructe

Portocale

Coaja de portocale este „fantana tineretii“ pe care o cauti fervent in sertarul cu cosmetice, asa ca gandeste-te de doua ori inainte sa o arunci! Este plina de antioxidanti puternici, numiti super-flavonoide, ce reduc drastic nivelul colesterolului, fiind de 20 de ori mai potenti decat cei din sucul de portocale. Adauga coaja de portocala rasa la gatit, indiferent daca faci briose sau conopida cu branza – va avea un impact major asupra sanatatii tale. Sau pune fructul intreg, necuratat de coaja, in storcatorul de fructe si bucura-te de toate beneficiile lui.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

Banane

Coaja de banane are multe aplicatii interesante, atat pentru sanatatea ta, cat si pentru intretinerea plantelor de apartament sau a incaltamintei. Foloseste partea din interior ca sa cureti frunzele plantelor din ghiveci – nu doar ca le va face sa straluceasca, dar actioneaza si ca fertilizator si pesticid natural. Pantofii uzati pot fi curatati tot cu coaja de banana, iar apoi nu trebuie decat sa-i lustruiesti cu o carpa moala si curata si vor arata ca noi.
Cat priveste ingrijirea propriei tale pieli, coaja de banana iti va veni si de data aceasta in ajutor. Ea contine potasiu si antioxidanti, care mentin pielea supla si catifelata, ajutand in acelasi timp la regenerarea ei. Pune coaja de banana peste vanatai si se vor vindeca mai repede. Acelasi lucru se intampla si in cazul intepaturilor de insecte – coaja de banana va calma mancarimea. Poti chiar si sa o mananci, cu conditia sa o fierbi mai intai.

Cercetatorii din Taiwan au descoperit ca extractul din coaja de banana poate alina depresia, fiind bogat in serotonina („hormonul fericirii“). De asemenea, coaja de banana e buna pentru sanatatea ochilor, deoarece contine luteina, un antioxidant care protejeaza celulele oculare de expunerea la razele ultraviolete (una dintre principalele cauza ale cataractei). Asa ca fierbe coaja timp de 10 minute si bea apa rezultata dupa ce s-a racit sau pune coaja de banana in storcatorul de fructe si bea sucul obtinut.

Papaya

Coaja de papaya este excelenta pentru ingrijirea pielii, avand un continut mare de vitamina A si papaina, ce descompune proteinele inactive si indeparteaza celulele de piele moarta. Iata de ce o poti folosi in mastile exfoliante pentru ten. Maseaza-ti fata cu coaja de papaya si las-o sa actioneze 5 minute, dupa care clateste cu apa. Ai grija sa nu o lasi prea mult pe piele, pentru ca sucurile puternice din coaja iti pot usca tenul. Si calcaiele crapate pot fi ingrijite cu coaja de papaya: maseaza-ti talpile cu coaja si putina pulpa pentru a catifela pielea.

Nu rata nici: De ce nu trebuie sa mancam fructe seara. Cum influenteaza somnul si digestia

Kiwi

Chiar daca are gust acru si intepator, coaja de kiwi este prea buna pentru sanatate ca sa o arunci. Ea contine de trei ori mai multi antioxidanti decat pulpa fructului, care ii confera importante proprietati anticancerigene, antiinflamatorii si antialergice. Mai mult decat atat, coaja de kiwi combate virusurile si bacteriile ce cauzeaza intoxicatii alimentare, cum sunt stafilococul si E-coli. Daca nu o poti manca cruda, paseaz-o la blender impreuna cu coaja altor fructe (de exemplu, bananele) ca sa-ti prepari un smoothie sanatos.

Rodii

Si coaja de rodie poate fi folosita in mai multe moduri. Fie o lasi la uscat ca sa faci potpourri (pentru varietate, o poti combina cu coaja uscata de mar sau de lamaie sau poti picura deasupra cateva picaturi de parfum), fie o folosesti in remedii naturiste pentru problemele digestive si ale tractului intestinal, ca de pilda diareea. Nu trebuie decat sa fierbi coaja de rodie impreuna cu un baton de scortisoara si sa bei apa obtinuta, dupa ce s-a racit. Fa asta de trei ori pe zi, pana cand dispar simptomele.

Cartofi

Coaja de cartofi e o adevarata „fabrica“ de nutrienti: coaja unui cartof de dimensiunea pumnului iti ofera jumatate din necesarul zilnic de fibre solubile, potasiu, fier, forsfor, zinc si vitamina C. O poti consuma fieband cartoful intreg si zdrobind-ul cu tot cu coaja pentru a face piure sau turnand ulei de masline peste cojile crude si dandu-le la cuptor. Coaja de cartofi este foarte buna si pentru ingrijirea parului, pentru ca te poate ajuta sa scapi in mod natural de firele albe. Fierbe cojile timp de jumatate de ora si clateste-te cu aceasta apa dupa samponare – incet-incet iti vei vopsi parul fara sa apelezi la chimicale.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

Pere

Ca si in cazul altor fructe, coaja e mai valoroasa decat para in sine. Asta deoarece e plina de fibre si contine o concentratie mai mare de vitamine si nutrienti decat pulpa fructului. Printre acestia se numara acidul clorogenic, un antioxidant puternic, si floretinul, un flavonoid ce are capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.


Avocado

Desi coaja nu e comestibila, uleiul din continutul ei este un serum fantastic pentru piele, pentru ca poate penetra tesuturile in profunzime, hranind si hidratand intens tenul. Uleiul de avocado este, de asemenea, bogat in steroline, ce ajuta la estomparea petelor de varsta si la repararea pielii afectate de razele solare. Expertii americani in ingineria alimentara au constatat ca uleiul de avocado creste semnificativ nivelul de colagen din piele (care se diminueaza odata cu inaintarea in varsta), putand asadar combate aparitia ridurilor. Ca sa te bucuri de avantajele uleiului de avocado, maseaza-ti delicat pielea cu partea interioara a cojii si lasa-i sucurile sa actioneze 15 – 20 de minute, dupa care clateste cu apa.

Autor: Alexandra NEDELCU

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version