De la pedeapsa cu bataia, la violenta in familie se poate ajunge foarte repede. Tocmai de aceea sunt multe persoane care dezaproba total pedeapsa cu bataia. E drept, unii o practica din cand in cand, spunand ca o palma la fund n-a omorat pe nimeni.
Exista un risc potential ca cel mic sa sufere o tulburare pe plan psihic care sa-l transforme intr-un copil violent, agresiv, cu o dorinta clara de a infrunta pe toata lumea, de a fi un razvratit, atat in familie, cat si in societate. Desigur, nu toti copiii care au primit ieri o palma la fund se vor transforma in delicventii de maine, insa specialistii le recomanda celor care nu-si pot domoli instinctele de a-si lovi copilul sa caute sprijin. Mai mult ca sigur, in copilaria lor, au fost tratati asemanator si nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a-si educa propriii copii fara sa-i admonesteze. In plus, este posibil ca lucrurile sa degenereze. Dintr-o palma data la nervi sau la suparare sa se faca doua, trei si tot asa, pana cand se poate ajunge la abuzul fizic, la violenta in familie.
1. Daca-ti lovesti copilul, ii transmiti mesajul ca atata timp cat esti mai mare decat altcineva, este in regula sa-l bati cand a gresit sau cand te-a „deranjat”. Copiii sunt oglinda parintilor. Ei invata si imita ceea ce vad in primul rand la ei. Bune si rele, ei nu au discernamantul de a face diferenta. Este responsabilitatea parintilor sa dea dovada de empatie si intelepciune.
2. Un alt mesaj periculos pe care il primesc copiii este ca palma la fund exprima sentimente si rezolva probleme. Un copil care nu vede la parintele sau cum se rezolva diverse probleme fara bataie, nu va putea gestiona niciodata obstacolele din viata de adult, decat apeland la bataie. In plus, un copil care este mai tot timpul pedepsit nu va mai fi receptiv la ceea ce se petrece in jur. El isi va face in minte scenarii de razbunare, pe unele le va pune chiar in aplicare.
3. „Comportamentul gresit” poate fi o forma prin care copilul atrage atentia asupra lui. Pe copii nu-i intereseaza aspecte legate de somn, mancare, aer curat, miscare sau libertate (lucruri la care ne gandim noi, adultii), copiii nu vor decat atentia parintilor. Iar daca o primesc la fiecare boacana, atunci vor continua sa faca boacane. Ar fi nedrept sa-i pedepsiti doar pentru ca vor atentia voastra.
Citeste continuarea aici.
Cuvinte cheie: bataie, crestere copii, educatie copii, violenta familie, Violenta in familie