Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Care sunt subiectele favorite de ceartă din cuplu?

Trecem un pas mai încolo către categoria „nu banii aduc fericirea, ci numai numărul lor”. Dacă e adevărat că începutul relației are legătură cu dragostea și că doar divorțul are legătură cu banii, la fel de adevărat este că de la căsătorie la divorț ajungi cel mai ușor din cauza diferențelor de viziune financiară. Certurile pe teme financiare nu sunt despre bani ci despre diferența de opinie cu privire la modul în care ar trebui folosiți. Unde trebuie investiți (în economii, în televizor sau în poșete), cine e responsabil de managementul financiar al cuplului (și deci cine ia castanele dacă ne taie curentul), cine e factorul decizional în investițiile importante – toate acestea pot creea probleme. Fiecare dintre noi venim cu viziune despre investiția eficientă a banilor. Și să nu uităm. Banii sunt o convenție așa că nu ei în sine sunt importanți ci emoțiile și sentimentele pe care le obținem prin intermediul lor. De la sentimentul de importanță și de validare socială la relaxare sau încredere în propria imagine. Secretul e negocierea și înțelegerea emoțiilor și sentimentelor asociate cu investițiile importante pentru partenerul de viață.

 

Ajungem la ultima categorie, cea a lui „nu mai știu de la ce ne-am certat”. „Ne-am certat furcă aseară. De la ce? Hmmm, nu mai știu de la ce am pornit, dar nu vorbim de trei zile…” Aici ne uităm la situația în care „mult zgomot pentru nimic” nu e despre chiar nimic ci, mai degrabă, despre mulțumiri acumulate și nediscutate. Fie pentru că sunteți amândoi ocupați, fie pentru că așteptați momentul potrivit până când nu mai are rost să aduceți discuția. Frustrarea se acumulează și e suficient să se oprească apa caldă pentru a ajunge la o ceartă pe cinste. Cine să-și mai aducă aminte RADET e de vină? De multe ori, motivul nemulțumirii e adânc îngropat în relația de cuplu. Atât de adânc încât să fie nevoie de efort să înțeleg că nu apa caldă e problema mea. Ce e de făcut? Fiecare dintre voi, are nevoie să investească timp în a se întreba ce anume nu merge de fapt. Care sunt nemulțumirile? Cele reale.

 

Fără să decad din importanță romantismul, cert este că o relație de lungă durată este, mai degrabă, o chestiune de management și de înțelegere a adevărului că suntem diferiți și că avem nevoie de efort pentru ne putea înțelege, negocia și accepta diferențele.

 

Autor: psiholog Miruna Stanculescu

www.mirunastanculescu.ro

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 27 noiembrie 2015