O persoana cu incredere de sine este realista, stie care sunt abilitatile sale si se bucura de fiecare succes. Iata 8 sfaturi sa cresti increderea de sine a copilului tau.
Lasa-l sa cada si fii acolo pentru el
Cel mai greu pentru un parinte este sa-si vada copilul suferind. Si, totusi, aceasta “suferinta” il va motiva sa faca mai bine. Durerea este un instinct de supravietuire care ne reaminteste tuturor ca trebuie sa ne adaptam. Parintele are menirea de a-si ajuta copilul sa-si rezolve singur problemele, nu sa i le rezolve el pentru a-l feri de greseli, esecuri si suferinte. Jocurile au invingatori si invinsi. Si, uneori, te afli si in tabara invinsilor. De aici, copiii ar trebui sa invete cum sa-si revina, cum sa treaca peste situatie si cum sa o ia de la capat.
Invata-l despre consecinte
Orice actiune are si o reactiune. Orice fapta are o consecinta. In viata avem de facut alegeri si nu putem controla totul. O vorba spune ca daca viata ne da lamai, putem face limonada. Puterea este in mainile lor.
Lasa-l sa faca treburi domestice (si celebreaza “bornele”)
Increderea de sine vine din experienta. Copiii au nevoie de experienta pentru a-si dezvolta abilitatile. Putin ajutor la gatit, putin ajutor la aranjatul/stransul mesei sau alte treburi casnice, toate duc la rezultate tangibile ale actiunilor lor care le cresc stima si valoarea de sine.
Fa-l “sef”
Provaca-ti copiii sa ia decizii. Din cand in cand fa-l “seful” familiei si lasa-l sa hotarasca ce veti manca la cine, ce film veti privi in familie. Avand “comanda”, copilul va invata sa ia decizii in situatii care nu-l afecteaza doar pe el, insusi, ci si pe ceilalti.
Incurajeaza-l sa-si urmeze pasiunile
Ajuta-ti copiii si incurajeaza-i sa-si gaseasca sis sa-si urmeze pasiunile, indiferent care sunt acelea. Lasa-i sa exploreze. Multe din descoperirile importante ale lumii s-au facut din inamplare. Nu se stie niciodata ce talent ascuns au copiii tai.
Incurajeaza-l sa isi spuna parerea
Lasa-ti copilul sa participe la discutii, sa fie deschis si respectuos, sa accepte dezacordurile, insa sa-si spuna parerea, sa-si exprime emotiile.
Citeste si: 3 greseli involuntare ale parintilor, care distrug increderea de sine a copiilor
Asculta-l si ajuta-l sa-si inteleaga emotiile
Emotiile nu sunt rele. Ele nu trebuie ascunse, ci doar trebuie sa inveti cum sa le gestionezi si sa mergi mai departe. Ajuta-ti copilul sa isi recunoasca emotiile, sa le defineasca: tristete, furie, frustrare, incantare. De asemenea, vorbeste despre propriile emotii, pentru ca astfel ei vor prinde curaj sa-ti dezvaluie emotiile lor.
Nu-l compara
Comentariile de genul “De ce nu poti fi si tu ca X” iti distrug copilul. Dincolo de faptul ca se va simti rusinat, va crede ca nu este bun de nimic. Chiar si “Esti cel mai bun din echipa” poate fi un comentariu negativ pentru ca cel mic nu invata valoarea echipei, ca intreg. Fiecare copil este unic si are talentele sale unice. Ei nu trebuie comparati cu alti copii, pentru ca nu vor invata care sunt valorile lor.
Sursa: lifehack.org
foto: Depositphotos.com