Ulei esential de lavanda. Printre beneficiile pentru sanatate oferite de uleiul esential de lavanda se numara eliminarea tensiunii nervoase, reducerea durerii, dezinfectarea scalpului si a pielii, imbunanatirea circulatiei sanguine si tratatea problemelor respiratorii. In latina, lavanda se numeste Lavare, cuvant care poate fi tradus ca „a spala”.
Ulei esential de lavanda. Ce este
Este extras prin distilare din florile de lavanda. Datorita mirosului minunat pe care il degaja, florile de lavanda sunt folosite de sute de ani pentru potpuri (flori uscate). Mai sunt folosite si pentru ceaiuri, limonade, siropuri sau sunt puse in prajituri. Traditional, uleiul esential de lavada a fost utilizat pentru a face parfumuri. Uleiul este folositor in aromaterapie.
In prezent, uleiul esential de lavada este utilizat frecvent in geluri, infuzii, lotiuni, sapunuri, produse pentru bebelusi si lumanarele parfumate.
Te mai poate interesa si Lavanda. Planta minune cu peste 100 de utilizari. Beneficii si contraindicatii
Ulei esential de lavanda. Beneficii
Repelant impotriva insectelor
Mirosul uleiului esential de lavanda indeparteaza insectele precum tantarii, mustele sau moliile. Inainte sa iesi afara, aplica putin ulei esential de lavanda pe pielea expusa, astfel incat sa previi intepaturile enervante. Mai mult, daca ai fost intepat de o insecta, este bine de stiut ca uleiul esential de lavanda are proprietati antiinflamatorii care reduc iritatia si durerea asociate cu intepaturile.
Induce somnul
Uleiul esential de lavanda induce somnul si de aceea este folosit ca un tratament alternativ pentru combaterea insomniei. Mai multe studii la care au participat persoane in varsta au demonstrat ca subiectii au dormit mai bine atunci cand somniferele au fost inlocuite cu putin ulei esential pus pe pernele lor.
Solutie impotriva stresului si anxietatii
Uleiul esential de lavanda are un miros calmant, motiv pentru care este un excelent tonic pentru nervi si anxietate. Asadar, poate fi folositor in tratarea migrenelor, durerilor de cap, tensiunii nervoase si a stresului emotional. Mirosul sau proaspat inlatura epuizarea nervoasa si nelisnistea si, totodata, creste activitatea mentala.
Un studiu a demonstrat ca mirosul de lavanda descreste stresul mental si anxietatea si imbunatateste functiile cognitive.
Tratament impotriva acneei
Potrivit dermatologilor si aromaterapeutilor, uleiul esential de lavanda este una dintre cele mai bune solutii pentru tratarea acneei.
Uleiul esential de levanda inhiba bacteriile ce cauzeaza infectia pielii, ajuta la reducerea excesului de sebum si reduce urmele lasate de acnee dupa ce s-a vindecat.
Reduce durerea
Uleiul esential de levanda este cunoscut drept un remediu excelent in cazul a diverselor dureri cauzate de rani si contracturi musculare, reumatism, dureri de cap, dureri ale spatelui. Masajul regulat cu ulei esential de lavanda reduce durerea din incheieturi.
Stimuleaza fluxul urinar
Uleiul esential de lavanda este bun si in cazul afectiunilor urinare, pentru ca stimuleaza productia de urina. In plus, restabileste echilibrul hormonal reducand cistita sau inflamatia in vezica urina. De asemenea, reduce crampele asociate cu afectiunile urinare.
Trateaza afectiunile respiratorii
Uleiul esential de lavanda este adesea folosit in cazul problemelor respiatorii precum infectii in gat, raceala, tuse, astm, congestie a sinusurilor, bronsitelor, larigintelor etc. Uleiul este urilizat fie sub forma de vapori, ori aplicat pe pielea gatului, pieptului sau pe spate. Vaporii de lavanda au proprietati antibacteriene, ceea ce inseamna ca pot lupta impotriva infectiilor din tractul respirator.
Ingrijire a parului
Uleiul esential de lavanda este eficace in distrugerea paduchilor si a oualelor acestora. In plus, s-a demonstrat ca este folositor in tratarea caderii parului, in special in cazul pacientilor care sufera de alopecia, o boala autoimuna in care corpul respinge proprii fuliculi de par.
Previne cancerul
Exista studii in care s-a demonstrat ca uleiul esential de lavanda in combinatie cu alte uleiuri esentiale au putut preveni dezvoltarea cancerului la san in cazul cobailor.
Imbunatateste circulatia sangelui
Uleiul esential de lavanda este bun si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine. Studiile sugereaza ca aromoterapia cu ulei esential de lavanda are efecte benefice asupra circulatiei coronariene. In plus, scade tentiunea arteriala fiind folosit adesea in tratarea hipertensiunii.
Datorita abilitatii sale de imbunatatire a fluxului sanguin, uleiul esential de levanda creste nivelul oxigenarii organelor si muschilor din organism inclusiv a creierului.
Ajuta digestia
Uleiul esential de lavanda creste mobilitatea alimentelor din intestine. De asemenea, stimuleaza productia de acid gastric si bila asa ca este benefic in tratarea indigestiei, a durerilor stomacale, flatulentei, starilor de voma si diaree.
Imbunatateste imunitatea
Folosirea regulata a uleiului esential de lavanda imbunatateste rezistenta la o varietate de boli.
Trateaza eczeme
Uleiul esential de lavanda este utilizat in tratarea unor boli ale pielii ca de exemplu acnee, riduri, psoriaziz etc. Totodata, poate fi folosit si pentru accelerarea vindecarii ranilor, arsurilor sau arsurilor solare si a eczemelor.
Alte beneficii
Leucoreea poate fi tratata cu ulei esential de lavanda.
Uleiul esential de lavanda. Efecte secundare
Iata cateva dintre cele mai intalnite efecte secundare ale uleiului esential de lavanda:
– ameteala;
– stari de voma;
– dureri de cap.
Uleiul esential de lavanda. Riscuri
Exista si persoane care ar trebui sa nu foloseasca uleiul esential de lavanda:
– femeile insarcinate si cele care alapteaza;
– diabeticii
– cei care sunt alergici.
Sursa: organicfacts.net
foto: pixabay.com