Sfatulparintilor.ro

Tuse seaca. Ce o cauzeaza si cum scapi de ea

tuse seaca - sfatulparntilor.ro - pixabay_com - cough-syrup-2557629_1920

Daca te confrunti cu tuse seaca si nu mai stii cum sa scapi de ea, citeste in continuare. Acest articol iti prezinta cauzele care duc la tuse seaca, precum si ce ai de facut ca sa scapi de ea.

Tuse seaca. Ce este?

Tusea este un reflex al organismului care elibereaza caile respiratorii de mucus si alti factori iritanti. Tusea este de doua feluri: productive si neproductiva. Prin tusea productiva se elimina mucus (flegma) care se desprinde din plamani. Tusea neproductiva mai este cunoscuta si cu numele de tuse seaca.

Cauze obisnuite tuse seaca

De la alergie la reflux gastric, multe cauze pot determina aparitia tusei seci. Insa, indiferent de motiv, tusea seaca poate avea un impact serios asupra calitatii vietii, in special pe timpul noptii.

Citeste si: Calmare tuse seaca. Sfaturi pentru sezonul rece

Asadar, cauzele tusei seci sunt:

Astm

Astmul este o boala care inflameaza caile respiratorii. Tusea asociata astmului poate fi atat productiva, cat si neproductiva.

Tusea este un simptom comun in astm, insa nu cel mai important. Desi exista un tip de astm (astmul tusigen) care se manifesta prin tuse seaca, uscata.

Alte simptome ale astmului sunt:

Reflux gastroesofagial

Refluxul gastroesofagial  (GERD) este boala care descrie revarsarea acidului gastric in esofag. Acidul gastric irita esofagul si cauzeaza tusea.

Alte simptome ale GERD:

Te mai poate interesa: Tuse seaca? Tuse umeda? Ce sa faci cand tusea nu mai trece, in functie de tipul ei

Scurgeri post nazale

Scurgerile post nazale se refera la mucusul in exces care se scuge pe gat. Cand ai o raceala sau o alergie de sezon, membranele nasului produc mai mult mucus decat de obicei. Mucusul este apos si curge usor. De aceea aluneca prin spatele gatului. Mucusul stimuleaza nervii din spatele gatului si creeaza nevoia de a tusi.

Alte simptome ale scurgerilor post nazale sunt:

Infectii virale

Infectiile virale comune (cum sunt racelile), dureaza mai putin de o saptamana. Totusi, exista cazuri in care tusea poate dura chiar si doua luni. Acest tip de tuse este destul de dificil de tratat si e nevoie de multa rabdare. Tusea irita si mai mult caile respiratorii, de aceea este nevoie de lichide caldute care linisteasca gatul.

Citeste si: Ceai de ceapa cu nuci. Cele mai bune ceaiuri pentru tuse!

Cauze rare tuse seaca

Exista si cauze mai putin intalnite pentru tusea seaca. Printre acestea se numara factorii poluatori (fum, praf, mucegai, polen). De asemenea, aerul prea rece sau prea uscat poate conduce la episoade de tuse uscata. Chiar si unele medicamente pot avea ca efecte secundare tusea seaca.  Tusea convulsiva se manifesta prin tuse seaca severa.

Problemele la plamani se manifesta si ele prin episoade de tuse seaca. Cand plamanii nu mai functioneaza cum trebuie, apar dureri bruste in piept, respiratii scurte si tuse seaca.

Cancerul pulmonar poate fi semnalat de o tuse seaca permanenta, dureroasa. In mucus poate exista sange, respiratia este suieratoare. De asemenea, se pot pierde foarte multe kilograme.

Insuficienta cardiaca este determinata de slabirea muschiului inimii care nu mai pompeaza atat de mult sange pe cat ar trebui. Unul din simptomele insuficientei cardiace este tusea seaca.

Alte simptome ale insuficientei cardiace sunt: respiratie scurta, oboseala, slabiciune, puls neregulat, inflamarea picioarelor, gleznelor si a talpilor, pierderea poftei de mancare, inflamarea abdomenului, retentia fluidelor, probleme de concentrare.

Cum scapi de tusea seaca

Tusea seaca poate fi foarte dificil de trata. Caile respiratorii sunt foarte sensibile si se irita cu fiecare episode de tuse. Se creeaza un cerc vicios de care cu greu scapi.

Poti incerca pastilele de supt care linistesc gatul. Mierea adaugata in ceaiuri poate linisti, de asemenea, gatul iritat. Daca tusea persista in ciuda remediilor naturale, cere sfatul medicului care iti poate recomanda tratament specializat.

Sursa: healthline.com

Imagine de Steffen Frank de la Pixabay

Exit mobile version