Sfatulparintilor.ro

Efectele nemiloase ale zaharului asupra organismului

Efectele nemiloase ale zaharului

candies with jelly and sugar. colorful array of different childs sweets and treats

Este zaharul un dusman sau un prieten al organismului uman? Unii oameni declara ca nu pot trai fara acest ingredient dulce, insa nu stiu prea multe despre efectele devastatoare pe care le are asupra organismului. Potrivit unor studii recente realizate in SUA supraconsumul de zahar, din cauza faptului ca multe produse care nu intra in categoria dulciurilor au adaos de zahar, afecteaza corpul in moduri stranii. Iata efectele nemiloase ale zaharului asupra organismului, potrivit prevention.com.

1. Zaharul iti ingrasa organele

Fructoza, un component al zaharului si al siropului de porumb, face ca ficatul sa stocheze in mod mai eficient grasimea in organism. In timp, o dieta bogata in fructoza duce la inconjurarea ficatului de grasime, ceea ce este precursorul asa numitei boli a ficatului gras, afectiune destul de rara inainte de anii 1980. Tocmai de aceea este recomandat sa eviti bauturile care au adaos de zahar, chiar si asa numitele smoothie-uri sanatoase. Cu atat mai mult cu cat fructoza din dieta provine in surse naturale precum fructele, care au si fibre ce impiedica cresterea nivelului glicemiei (zahar in sange). In plus, un fruct are mult mai putin zahar decat un smoothie comercial.

Te mai poate interesa: 12 intrebuintari suprinzatoare ale zaharului in gospodarie. Voi incerca neaparat numarul 7

2. Zaharul pregateste drumul pentru diabet

Un studiu PLoS One sustine ca la fiecare 150 de calorii provenind din zahar, riscul de a te confrunta cu un diabet creste cu 1,1%. Este usor sa le recomanzi oamenilor sa renunte la bauturile carbogazoase, insa adevarul este ca ele reprezinta in jur de 1/3 din zaharul inghitit de o persoana in timpul unei zile. Pentru a descoperi restul ar trebui sa acorzi mare atentie etichetelor altor produse, precum ketchup, mancare semipreparata si paine.

3. Zaharul dauneaza inimii

Adevarul este ca intre bolile de inima si diabet exista o legatura directa. Bolile de inima si atacul de cord reprezinta cauza numarul 1 de deces in cazul bolnavilor de diabet de tip 2 (65% dintre decese au la baza bolile de inima). Potrivit American Heart Association, femeile nu ar trebui sa depaseasca cantitatea de 20 de grame de zahar pe zi in cazul femeilor, 36 de grame in cazul barbatilor si 12 grame in cazul copiilor. Ca fapt divers, o cutie de suc carbogazos contine, in general, 12 grame de zahar.

Nu rata nici: Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se trateaza. Sfaturi pentru prevenire

4. Zaharul pune presiune pe vasele de sange

Prea mult zahar in alimentatie cauzeaza exces de insulina in sistemul circulator, iar asta inseamna presiune pe vasele sanguine. Un nivel ridicat constant de insulina in organism duce la marirea celulelor care alcatuiesc peretii arterelor, aceasta fiind faza de inceput a aterosclerozei. Efectul este dezastruos: prin artere circula din ce in ce mai putin sange, acestea putand fi chiar astupate.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version