Sfatulparintilor.ro

E bună sau rea sarea pentru sănătatea noastră? Consumul excesiv de sare influențează creșterea în greutate?

E bună sau rea sarea pentru sănătatea noastră

Mulți dintre noi nu își pot imagina mâncarea fără sare. Dar nici nu trebuie. Așa cum spune și spotul pe care îl vedem zilnic la televizor, trebuie să evităm excesul de sare, nu să renunțăm de tot la ea. Dar oare știm cu toții de ce consumul excesiv de sare e dăunător?

Sarea de bucătărie este denumirea populară pentru clorura de sodiu (NaCl). Sarea conține 40% sodiu și 60% clor. Sodiul, e un electrolit esențial în organism. Acesta menține nivelele fluidelor celulare în echiibru. Sarea se extrage din depozite subterane, din mări, oceane sau din lacuri sărate. În România, zăcăminte de sare găsim în localități cu nume de ocnă: Ocna Sibiului, Ocna Mureș, Târgu Ocna, Ocnele Mari, Ocna Dejului.

De ce avem nevoie de sare?

Sodiul din sare ajută la menținerea unui volum potrivit de lichide în sânge și țesuturi și este foarte important pentru o bună funcționare a sistemului nervos și a mușchilor. S-a dovedit că o cantitate prea mică de sare în organism poate duce la o funcționare deficitara a celulelor din organism. O cantitate optimă de sare consumată acționează ca un antidepresiv natural. Pe lângă acest lucru, sarea în cantități potrivite, activează funcțiile rinichilor și scade tensiunea.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

Dar atunci, de ce este sarea rea?

Sarea este dăunătoare dacă este consumată în exces. Iată de ce ar trebui să folosim sarea cu moderație la prepararea alimentelor și să evităm produsele sărate excesiv:
– Prea multă sare poate duce la creșterea presiunii arteriale, la boli de inimă și de rinichi.
Atunci când consumați prea multă sare, organismul își face rezerve suplimentare de apa care cresc presiunea sângelui și împovărează rinichii, arterele, inima și creierul.
– Rinichii reglează nivelul de sodiu din organism. Atunci când consumați mai mult sodiu decât pot rinichii să elimine, acesta se va acumula în sânge. Dacă rinichii sunt în mod constant supraaglomerați din cauza nivelului ridicat de sare din organism, riscați să suferiți de boli renale cum ar fi insuficiența renală. Totodată, crește riscul să dezvoltați edeme (acumulare de lichid seros în spațiile intercelulare ale organelor și țesuturilor).
– Excesul de lichid provocat de excesul de sare pune și inima la muncă în plus. Aceasta pompează o cantitate de lichid suplimentară, ceea ce duce la creșterea presiunii arteriale. Astfel, iau naștere boli precum insuficiența cardiacă sau accidentele vasculare cerebrale.
Consumul excesiv de sare duce la eliminarea unei cantități mari de calciu prin urină, ceea ce provoacă apariția osteoporozei, oasele fiind și ele mai firave.
– Sarea fină este dăunătoare bolnavilor de epilepsie și copiilor mici. Sarea în exces în alimentația copiilor poate crește temperatura bazală, deoarece sarea reține apa. De asemenea, prea multă sare poate stopa creșterea copiilor.
Sarea este noncalorică, dar crește masa corporală din cauza retenției de apă. Veți pierde din greutate dacă reduceți consumul de sare, însă de îndată ce veți reveni la consumul alimentelor care conțin prea multă sare, veți redobândi kilogramele în plus.
Recomandările actuale specifică un consum zilnic de sare de maxim 4000 mg, dar românul de rând consumă cantități de sare mult mai crescute decât aceste valori.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!

 Modalități prin care puteți consuma mai puțină sare:

– Încercați să vă procurați sodiul necesar din legume, fructe sau frunze verzi. Acestea conțin sodiu în cantitate ideală pentru organism.
– Nu mai puneți solnița pe masă, dacă nu aveți de unde să puneți, nu veți pune.
– Nu adaugăați sare în apa în care fierbeți legumele, orezul sau pastele;
– Încercați să reduceți sau să evitați complet consumul de: ketchup, supe la plic, cuburi sau granule de supă, pește în saramură, bacon, șuncă, brânză telemea prea sărată, sosuri din comerț, arahide sărate sau chips-uri.

Dacă doriți să aflați detalii suplimentare despre consumul de sare iodată din România, click aici.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version